Przepis wg Barefoot Contessa Parties! troszeczke zmienionyna wlasne potrzeby
Bardzo smaczne ciasto do popoludniowej kawy
25 dag masla
2 szklanki cukru
4 duze jaja
1/4 szklanki pomaranczowej skorki startej
3 szklanki maki + dodatkowe 2 lyzki
1/2 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1 lyzeczka soli
1/4 szklanki soku z pomaranczy
3/4 szklanki maslanki
1 lyzeczka waniliowego aromatu
2 szklanki gorszkiej czekolady pokrojonej na male kaweczki
1 szklanki posiekanych orzechow (opcjonalnie)
Syrop do nasaczania:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z pomaranczy
Polewa:
okolo 23 dag gorzkiej czekolady ( pokrojonej na male kawalki)
1/2 szklanki slodkiej smietanki
1 lyzeczka kawy
3 lyzki alkoholu( rum , likier lub inny ulubiony)
1,5 lyzki syropu kukurydzianego (niekoniecznie)
Ucieramy maslo z cukrem az powstanie jasna , kremowa masa. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ucierajac i skorke pomaranczowa.
Do sredniej wielkosci miseczki przesiewamy 3 szklanki maki, proszek do pieczenia, sode i sol.
W innej misce razem laczymy sok pomaranczowy, maslanke i wanilie.
Nastepnei do malsanej masy dodajemy na zmiane make i miksture maslankowa( zaczynamy i konczymy na dodawaniu maki).Czekolade i orzechy posypujemy 2 lyzki maki i dodajemy do ciasta. Ciasto przekladamy do formy babkowej wczesniej natluszczonej i posypanej maka i pieczemy przez okolo 45 do 60 minut w 175 C. .
Studzimy przez okolo 10 minut
W tym samym czasie robimy syrop do nasaczenia naszego ciasta.W malym rondelku na srednim gazie laczymy cukier i sok, gotujemy az cukier sie rozpusci. Studzimy a nastepnie nasaczamy ciasto
Polewa:
Gorzka czekolade i smietanke polaczyc w miseczce a nastepnie podgrzewamy na parze czesto miekszajac az czekolada sie rozpusci. Kiedy czekolada sie rozpusci, zdejmujemy miseczke z gazu , dodajemy syrop kukurydziany i razem wszystko mieszamy. Kawe rozpuszczamy w 3 lyzkach alkoholu , dodajemy do czekolady i mieszamy.
Polewa czekoladowa polewamy ciasto tak aby cale bylo pokryte.
P.S syrop kukurydziany nadaje naszej polewie gladkosci i ladnego polysku
Smacznego

Bardzo smaczne ciasto do popoludniowej kawy
25 dag masla
2 szklanki cukru
4 duze jaja
1/4 szklanki pomaranczowej skorki startej
3 szklanki maki + dodatkowe 2 lyzki
1/2 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1 lyzeczka soli
1/4 szklanki soku z pomaranczy
3/4 szklanki maslanki
1 lyzeczka waniliowego aromatu
2 szklanki gorszkiej czekolady pokrojonej na male kaweczki
1 szklanki posiekanych orzechow (opcjonalnie)
Syrop do nasaczania:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z pomaranczy
Polewa:
okolo 23 dag gorzkiej czekolady ( pokrojonej na male kawalki)
1/2 szklanki slodkiej smietanki
1 lyzeczka kawy
3 lyzki alkoholu( rum , likier lub inny ulubiony)
1,5 lyzki syropu kukurydzianego (niekoniecznie)
Ucieramy maslo z cukrem az powstanie jasna , kremowa masa. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ucierajac i skorke pomaranczowa.
Do sredniej wielkosci miseczki przesiewamy 3 szklanki maki, proszek do pieczenia, sode i sol.
W innej misce razem laczymy sok pomaranczowy, maslanke i wanilie.
Nastepnei do malsanej masy dodajemy na zmiane make i miksture maslankowa( zaczynamy i konczymy na dodawaniu maki).Czekolade i orzechy posypujemy 2 lyzki maki i dodajemy do ciasta. Ciasto przekladamy do formy babkowej wczesniej natluszczonej i posypanej maka i pieczemy przez okolo 45 do 60 minut w 175 C. .
Studzimy przez okolo 10 minut
W tym samym czasie robimy syrop do nasaczenia naszego ciasta.W malym rondelku na srednim gazie laczymy cukier i sok, gotujemy az cukier sie rozpusci. Studzimy a nastepnie nasaczamy ciasto
Polewa:
Gorzka czekolade i smietanke polaczyc w miseczce a nastepnie podgrzewamy na parze czesto miekszajac az czekolada sie rozpusci. Kiedy czekolada sie rozpusci, zdejmujemy miseczke z gazu , dodajemy syrop kukurydziany i razem wszystko mieszamy. Kawe rozpuszczamy w 3 lyzkach alkoholu , dodajemy do czekolady i mieszamy.
Polewa czekoladowa polewamy ciasto tak aby cale bylo pokryte.
P.S syrop kukurydziany nadaje naszej polewie gladkosci i ladnego polysku
Smacznego
