Ciasto daktylowe z orzechami wloskimi

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ciasto daktylowe z orzechami wloskimi


175 g posiekanych daktyli

1 lyzeczka sody

25g masla

225g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

lyzeczka cynamonu

pol lyzeczki zmielonych gozdzikow

1 lyzeczka przyprawy piernikowej

pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej

1 duze jajko

150 g brazowego cukru

1 lyzeczka ekstraktu wanilii

75g mielonych migdalow

75g posiekanych orzechow wloskich

Smarujemy maslem i obsypujemy maka mala tortownice (18-20cm)

W malej misce zalewamy daktyle wrzaca woda (225ml), dodajemy lyzeczke sody i maslo. Mieszamy do rozpuszczenia masla. Zostawiamy az przestygnie, a w miedzyczasie przesiewamy make i proszek do pieczenia. W misce ubijamy jako, dodajemy cukier i ubijamy az kremowe. Do jajka dodajemy mase daktylowa i reszte skladnikow, mieszamy dokladnie lopatka lub lyzka. Wlewamy mase do foremki i peczemy godzine w 180s. Jeśli ktos ma piekarnik z nawiewem to piecze w 160st. Pieczemy az patyczek jest suchy, ale ciasto nie moze być przetrzymane, bo będzie za suche.

Przepis pochodzi stad.

http://www.deliaonline.com/recipes/iced-da...ke,1792,RC.html

Jest pyszne, wilgotne, idealny smak na jesienno-zimowe popoludnia z kawusia
icon_smile.gif


Do tego można zrobic polewe lub lukier. Oryginalny przepis jest z lukrem, ale u nas jakos nikt (no może oprocz mnie) lukru nie lubi, wiec rzadko kiedy robie.

Smacznego!


Pokaż załącznik 19964

Pokaż załącznik 19965

Pokaż załącznik 19966


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,610
7,927
113
Wygląda ślicznie, ale zawiera sporo spulchniaczy w stosunku do ilości mąki. Rozumiem, że to ze względu na dużą ilość bakalii, ale czy nie są potem wyczuwalne w gotowym cieście?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,610
7,927
113
Dziękuję!
anbetung.gif
cvety.gif

Zawiera wszystko, co lubię, więc na pewno wypróbuję.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Robilam wlasnie ostatnio to ciasto, tak apropos pytania Joanny i dodalam jedna lyzeczke proszku zamiast dwoch, ciasto upieklo sie doskonale
icon_biggrin.gif
Mozna wiec spokojnie dac 1 lyzeczke.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy