Ciasto daktylowe z orzechami wloskimi
175 g posiekanych daktyli
1 lyzeczka sody
25g masla
225g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
lyzeczka cynamonu
pol lyzeczki zmielonych gozdzikow
1 lyzeczka przyprawy piernikowej
pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1 duze jajko
150 g brazowego cukru
1 lyzeczka ekstraktu wanilii
75g mielonych migdalow
75g posiekanych orzechow wloskich
Smarujemy maslem i obsypujemy maka mala tortownice (18-20cm)
W malej misce zalewamy daktyle wrzaca woda (225ml), dodajemy lyzeczke sody i maslo. Mieszamy do rozpuszczenia masla. Zostawiamy az przestygnie, a w miedzyczasie przesiewamy make i proszek do pieczenia. W misce ubijamy jako, dodajemy cukier i ubijamy az kremowe. Do jajka dodajemy mase daktylowa i reszte skladnikow, mieszamy dokladnie lopatka lub lyzka. Wlewamy mase do foremki i peczemy godzine w 180s. Jeśli ktos ma piekarnik z nawiewem to piecze w 160st. Pieczemy az patyczek jest suchy, ale ciasto nie moze być przetrzymane, bo będzie za suche.
Przepis pochodzi stad.
http://www.deliaonline.com/recipes/iced-da...ke,1792,RC.html
Jest pyszne, wilgotne, idealny smak na jesienno-zimowe popoludnia z kawusia
Do tego można zrobic polewe lub lukier. Oryginalny przepis jest z lukrem, ale u nas jakos nikt (no może oprocz mnie) lukru nie lubi, wiec rzadko kiedy robie.
Smacznego!
Pokaż załącznik 19964
Pokaż załącznik 19965
Pokaż załącznik 19966
175 g posiekanych daktyli
1 lyzeczka sody
25g masla
225g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
lyzeczka cynamonu
pol lyzeczki zmielonych gozdzikow
1 lyzeczka przyprawy piernikowej
pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1 duze jajko
150 g brazowego cukru
1 lyzeczka ekstraktu wanilii
75g mielonych migdalow
75g posiekanych orzechow wloskich
Smarujemy maslem i obsypujemy maka mala tortownice (18-20cm)
W malej misce zalewamy daktyle wrzaca woda (225ml), dodajemy lyzeczke sody i maslo. Mieszamy do rozpuszczenia masla. Zostawiamy az przestygnie, a w miedzyczasie przesiewamy make i proszek do pieczenia. W misce ubijamy jako, dodajemy cukier i ubijamy az kremowe. Do jajka dodajemy mase daktylowa i reszte skladnikow, mieszamy dokladnie lopatka lub lyzka. Wlewamy mase do foremki i peczemy godzine w 180s. Jeśli ktos ma piekarnik z nawiewem to piecze w 160st. Pieczemy az patyczek jest suchy, ale ciasto nie moze być przetrzymane, bo będzie za suche.
Przepis pochodzi stad.
http://www.deliaonline.com/recipes/iced-da...ke,1792,RC.html
Jest pyszne, wilgotne, idealny smak na jesienno-zimowe popoludnia z kawusia

Do tego można zrobic polewe lub lukier. Oryginalny przepis jest z lukrem, ale u nas jakos nikt (no może oprocz mnie) lukru nie lubi, wiec rzadko kiedy robie.
Smacznego!
Pokaż załącznik 19964
Pokaż załącznik 19965
Pokaż załącznik 19966
Ostatnią edycję dokonał moderator: