Na podstawie przepisu stąd.
Ciasto jest fantastycznie wilgotne - nieco podobne do brownie, tyle, że nie używa się do niego czekolady. Miękkość i aksamitność nadaje ciastu dodatek daktyli. Do tego duuużo kakao i trochę kawy. Dla mnie - jako dla wielbicielki daktyli, czekoladoholiczki i kawoszki- jest fantastyczne. Gorąco polecam jednak również osobom o innych upodobaniach, bo jestem pewna, że wam zasmakuje.
* 3/4 szklanki miękkiego masła
* 3/4 szklanki kakao
* 1 szklanka wrzącej wody
* 1 ˝ łyżki kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy / ziarenka wanilii
* 230g miękkich, suszonych daktyli pokrojonych
* 2 szklanki mąki pszennej (w oryginale orkiszowej)
* 1 ˝ łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki cukru muscovado
* 1/2 szklanki cukru białego
* 2 duże jajka (u mnie dwa mniejsze + jedno żółtko)
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarować formę masłem i wysypać kakaem.
Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, dodać wanilię i daktyle, zmiksować na gładki mus. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce.
Utrzeć na gładko masło z cukrem, dodać jajka, miksując do połączenia. Dodać mieszaninę daktylową, wymieszać. Następnie porcjami wsypywać mieszankę mąki i kakao, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
Przelać ciasto do formy i piec 45-50 minut. Studzić 10 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć. Można dodatkowo polać czekoladą lub posypać kakaem.
Ciasto jest fantastycznie wilgotne - nieco podobne do brownie, tyle, że nie używa się do niego czekolady. Miękkość i aksamitność nadaje ciastu dodatek daktyli. Do tego duuużo kakao i trochę kawy. Dla mnie - jako dla wielbicielki daktyli, czekoladoholiczki i kawoszki- jest fantastyczne. Gorąco polecam jednak również osobom o innych upodobaniach, bo jestem pewna, że wam zasmakuje.

* 3/4 szklanki miękkiego masła
* 3/4 szklanki kakao
* 1 szklanka wrzącej wody
* 1 ˝ łyżki kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy / ziarenka wanilii
* 230g miękkich, suszonych daktyli pokrojonych
* 2 szklanki mąki pszennej (w oryginale orkiszowej)
* 1 ˝ łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki cukru muscovado
* 1/2 szklanki cukru białego
* 2 duże jajka (u mnie dwa mniejsze + jedno żółtko)
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarować formę masłem i wysypać kakaem.
Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, dodać wanilię i daktyle, zmiksować na gładki mus. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce.
Utrzeć na gładko masło z cukrem, dodać jajka, miksując do połączenia. Dodać mieszaninę daktylową, wymieszać. Następnie porcjami wsypywać mieszankę mąki i kakao, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
Przelać ciasto do formy i piec 45-50 minut. Studzić 10 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć. Można dodatkowo polać czekoladą lub posypać kakaem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: