Ciasto daktylowe

aune

Member
Paź 16, 2009
8
0
0
Na podstawie przepisu stąd.
Ciasto jest fantastycznie wilgotne - nieco podobne do brownie, tyle, że nie używa się do niego czekolady. Miękkość i aksamitność nadaje ciastu dodatek daktyli. Do tego duuużo kakao i trochę kawy. Dla mnie - jako dla wielbicielki daktyli, czekoladoholiczki i kawoszki- jest fantastyczne. Gorąco polecam jednak również osobom o innych upodobaniach, bo jestem pewna, że wam zasmakuje.
icon_smile.gif


* 3/4 szklanki miękkiego masła
* 3/4 szklanki kakao
* 1 szklanka wrzącej wody
* 1 ˝ łyżki kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy / ziarenka wanilii
* 230g miękkich, suszonych daktyli pokrojonych
* 2 szklanki mąki pszennej (w oryginale orkiszowej)
* 1 ˝ łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki cukru muscovado
* 1/2 szklanki cukru białego
* 2 duże jajka (u mnie dwa mniejsze + jedno żółtko)

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Wysmarować formę masłem i wysypać kakaem.

Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, dodać wanilię i daktyle, zmiksować na gładki mus. Odstawić do ostygnięcia.

Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce.

Utrzeć na gładko masło z cukrem, dodać jajka, miksując do połączenia. Dodać mieszaninę daktylową, wymieszać. Następnie porcjami wsypywać mieszankę mąki i kakao, za każdym razem mieszając do połączenia składników.

Przelać ciasto do formy i piec 45-50 minut. Studzić 10 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć. Można dodatkowo polać czekoladą lub posypać kakaem.
 

Załączniki

  • date_cake.png
    date_cake.png
    789.3 KB · Wyświetleń: 1
  • date_cake_prim.png
    date_cake_prim.png
    410.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: