- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Przepis banalny, krążący po wielu miejscach w necie. Ja na ogół włączam sobie filmik na YT (jest ich kilka, nie robi mi to wielkiej różnicy, który. po prostu wpisuję no-knead pizza), ale chciałam na szybko przetłumaczyć. Może to mnie zmobilizuje, żeby w końcu zrobić zdjęcie
do tej pory nie zdążyłam 
Bardzo luźne tłumaczenie na podstawie bon appetit
składniki na 6 blatów do pizzy
1kg mąki plus więcej do formowania ciasta
4 łyżeczki drobnej soli morskiej
1/2 łyżeczki drożdży instant
Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w średniej misce. Mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodać 3 szklanki wody. Wyrabiać, aż z ciasta będzie nieklejąca się do rąk kulk. Przełożyć do dużej miski, przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 18h (ciasto ma podwoić swoją objętość)
Podsyp mąką blat, wyłóż ciasto, delikatnie utwórz z niego prostokąt i podziel na 6 równych części.
Rogi każdego kawałka podwiń pod spód i uformuj kulkę. Jeśli nie pieczesz od razu wszystkich, możesz je zamrozić, wystarczy zawinąć je w folię i wrzucić do zamrażalnika, a potem wyjąć 2-3h przed pieczeniem.
Ciasto wystarczy rozwałkować, posmarować sosem, ułożyć dodatki i piec na podsypanej mąką blasze (lub kamieniu), którą dobrze jest wcześniej rozgrzać razem z piekarnikiem do najwyższej temperatury.
Bardzo luźne tłumaczenie na podstawie bon appetit
składniki na 6 blatów do pizzy
1kg mąki plus więcej do formowania ciasta
4 łyżeczki drobnej soli morskiej
1/2 łyżeczki drożdży instant
Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w średniej misce. Mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodać 3 szklanki wody. Wyrabiać, aż z ciasta będzie nieklejąca się do rąk kulk. Przełożyć do dużej miski, przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 18h (ciasto ma podwoić swoją objętość)
Podsyp mąką blat, wyłóż ciasto, delikatnie utwórz z niego prostokąt i podziel na 6 równych części.
Rogi każdego kawałka podwiń pod spód i uformuj kulkę. Jeśli nie pieczesz od razu wszystkich, możesz je zamrozić, wystarczy zawinąć je w folię i wrzucić do zamrażalnika, a potem wyjąć 2-3h przed pieczeniem.
Ciasto wystarczy rozwałkować, posmarować sosem, ułożyć dodatki i piec na podsypanej mąką blasze (lub kamieniu), którą dobrze jest wcześniej rozgrzać razem z piekarnikiem do najwyższej temperatury.