Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Ciasto drożdżowe i koszyczek wielkanocny z niego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 93874" data-attributes="member: 104"><p>500g mąki </p><p>40g cukru </p><p>20g drożdży </p><p>250ml mleka </p><p>25g masła </p><p>jajo </p><p>1/2 łyżeczki soli </p><p></p><p>Wyrabiasz klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalasz mu wyrosnąć. Z 3/4 ciasta robisz kilkanaśnie długisz wałeczków, splatasz po 3 w warkocz. Bierzesz żaroodporne naczynie tylko takie o kulistym kształcie, odrwacasz je do góry dnem i na nim układasz te warkosze tak żeby utworzyły taki koszyczek do góry dnem na naczyniu. Trzeba to porządnie docisnąć na naczyniu, ale tak żeby nie straciło kształtu, ale też się nie rozpadło. Z 1/4 ciasta splatamy albo warkocz, albo ciasto dzielimy na dwa wałeczki i je skręcamy. Potrzebny tez będzie drut wygiety w pałąk i na niego trzeba będzie naciągnąć właśnie ten spleciony kawałek ciasta. Smarujemy wszytko rozbełtanym jajem i pieczemy. Po wystudzeniu ściagamy spód koszyczka z naczynia, przymocowujemy uchwyt i już. </p><p></p><p></p><p>Albo mozna zrobić jeszcze prośniej. Z części ciasta robimy taki dość cienki krążek. Oprócz tego formujemy 3 wałki splatamy je i układamy na tym krążku tak, żeby było widać wzór warkocza jak się popatrzy z boku a nie z góry. Uchwyt robimy tak jak wyżej, też smarujemy wszystko rozbełtanym jajem i pieczemy, mocujemy uchwyt. Taki kosztyyczek mozna zrobic tez z ciasta na chałkę, albo na przykład na rogale maślane bajaderki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 93874, member: 104"] 500g mąki 40g cukru 20g drożdży 250ml mleka 25g masła jajo 1/2 łyżeczki soli Wyrabiasz klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalasz mu wyrosnąć. Z 3/4 ciasta robisz kilkanaśnie długisz wałeczków, splatasz po 3 w warkocz. Bierzesz żaroodporne naczynie tylko takie o kulistym kształcie, odrwacasz je do góry dnem i na nim układasz te warkosze tak żeby utworzyły taki koszyczek do góry dnem na naczyniu. Trzeba to porządnie docisnąć na naczyniu, ale tak żeby nie straciło kształtu, ale też się nie rozpadło. Z 1/4 ciasta splatamy albo warkocz, albo ciasto dzielimy na dwa wałeczki i je skręcamy. Potrzebny tez będzie drut wygiety w pałąk i na niego trzeba będzie naciągnąć właśnie ten spleciony kawałek ciasta. Smarujemy wszytko rozbełtanym jajem i pieczemy. Po wystudzeniu ściagamy spód koszyczka z naczynia, przymocowujemy uchwyt i już. Albo mozna zrobić jeszcze prośniej. Z części ciasta robimy taki dość cienki krążek. Oprócz tego formujemy 3 wałki splatamy je i układamy na tym krążku tak, żeby było widać wzór warkocza jak się popatrzy z boku a nie z góry. Uchwyt robimy tak jak wyżej, też smarujemy wszystko rozbełtanym jajem i pieczemy, mocujemy uchwyt. Taki kosztyyczek mozna zrobic tez z ciasta na chałkę, albo na przykład na rogale maślane bajaderki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Ciasto drożdżowe i koszyczek wielkanocny z niego
Top
Bottom