Ciasto drożdżowe uniwersalne.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Pierożki, bułeczki lub duży pierog
Ciasto miękkie jak puch

Renia zobaczyła na moim Instagramie te pierożki i poprosiła o przepis w języku polskim
Reniu, dla Ciebie:herz:

Zaczyn
165 g mąki
6 g świeżych drożdży
150 g ciepłej wody (t.zn. temperatury ciała)

Ciasto
75 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 jajko
350 g maki
5 g soli
Od 10 do 50 g cukru (w zależności od nadzienia)
50 g miękkiego masła

Zmieszaj wszystkie produkty na zaczyn w większym naczyniu, przykryj i odstaw przy temperaturze pokojowej na 2-2.5 godz. Zaczyn powinien podnieść się i już leciutko opadać.

Ciasto

W szklance wymieszaj wodę z drożdżami i wlej do zaczynu, dodaj jajko, wymieszaj i dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Zagnieć gładkie ciasto i dodaj masło, mieszaj, aż masło się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryj i zostaw, aż podwoi swoja objętość (ok. godziny).
Ciasto podziel na dowolnej wielkości okrągłe kawałeczki, zostaw na 10-15 min pod przykryciem, i potem formuj pierożki, najlepiej to robić zwilżonymi w oliwie rękami.
Przykryj i odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia albo jak podwoją swoją objętość.
Piec około 20 min. 190 C.20240126_203516.jpg20240126_203516.jpg
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,629
2,494
113
Elu bardzo ci dziękuję za wpisanie tego przepisu tutaj :anbetung:
Masz tyle fajnych pomysłów, musisz częściej nam pokazywać i wpisywać bo nie każdy ma konto na Instagramie :giggle:
 
  • Love
Reakcje: Elka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Podepnę się do pobrania i podziękuję. :lol: W mnogości przepisów na delikatniejsze pieczywo do słodkich i wytrawnych nadzień dobrze mieć jeden nadający się do większości zastosowań.
Elu, a Twój bułeczko-pierożek z jakim jest nadzieniem?

Edit: Obejrzałam Twoje produkcje na Instagramie, po prostu zapierają dech. :shock: :lol:
 
Ostatnia edycja:
  • Love
Reakcje: Elka

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Elu, dziekuję! Właśnie miałąm Cię poprosić o wpis tego cuda na cina, bo tłumacz gugla nie daje sobie rady z litewskim, w żadną stronę.:anbetung::anbetung::anbetung:
 
  • Love
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Podepnę się do pobrania i podziękuję. :lol: W mnogości przepisów na delikatniejsze pieczywo do słodkich i wytrawnych nadzień dobrze mieć jeden nadający się do większości zastosowań.
Elu, a Twój bułeczko-pierożek z jakim jest nadzieniem?

Edit: Obejrzałam Twoje produkcje na Instagramie, po prostu zapierają dech. :shock: :lol:
Bardzo proszę! Na zdjèciu tu grzybowe nadzienie, a w ogóle robilam z grzybami, kapusta, wiśniami, twarogiem, makiem :)
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,629
2,494
113
No i nie wytrzymałam, robią się :giggle:
Z połowy porcji, nadzienie kapuściano-grzybowe.
Zapałki położyłam tylko dla porównania wielkości.
Ciasto bardzo przyjemne w obróbce, po lekkim naoliwieniu rąk, poddaje się wszelkim zabiegom.

Rosną 👍🥰
IMG_20240301_182104004.jpg
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Jakie zgrabne. :) Jutro możesz nie zdążyć. ;-)
 
  • Dzięki
Reakcje: reniam_123