- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Pierożki, bułeczki lub duży pierog
Ciasto miękkie jak puch
Renia zobaczyła na moim Instagramie te pierożki i poprosiła o przepis w języku polskim
Reniu, dla Ciebie
Zaczyn
165 g mąki
6 g świeżych drożdży
150 g ciepłej wody (t.zn. temperatury ciała)
Ciasto
75 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 jajko
350 g maki
5 g soli
Od 10 do 50 g cukru (w zależności od nadzienia)
50 g miękkiego masła
Zmieszaj wszystkie produkty na zaczyn w większym naczyniu, przykryj i odstaw przy temperaturze pokojowej na 2-2.5 godz. Zaczyn powinien podnieść się i już leciutko opadać.
Ciasto
W szklance wymieszaj wodę z drożdżami i wlej do zaczynu, dodaj jajko, wymieszaj i dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Zagnieć gładkie ciasto i dodaj masło, mieszaj, aż masło się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryj i zostaw, aż podwoi swoja objętość (ok. godziny).
Ciasto podziel na dowolnej wielkości okrągłe kawałeczki, zostaw na 10-15 min pod przykryciem, i potem formuj pierożki, najlepiej to robić zwilżonymi w oliwie rękami.
Przykryj i odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia albo jak podwoją swoją objętość.
Piec około 20 min. 190 C.

Ciasto miękkie jak puch
Renia zobaczyła na moim Instagramie te pierożki i poprosiła o przepis w języku polskim
Reniu, dla Ciebie
Zaczyn
165 g mąki
6 g świeżych drożdży
150 g ciepłej wody (t.zn. temperatury ciała)
Ciasto
75 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 jajko
350 g maki
5 g soli
Od 10 do 50 g cukru (w zależności od nadzienia)
50 g miękkiego masła
Zmieszaj wszystkie produkty na zaczyn w większym naczyniu, przykryj i odstaw przy temperaturze pokojowej na 2-2.5 godz. Zaczyn powinien podnieść się i już leciutko opadać.
Ciasto
W szklance wymieszaj wodę z drożdżami i wlej do zaczynu, dodaj jajko, wymieszaj i dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Zagnieć gładkie ciasto i dodaj masło, mieszaj, aż masło się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryj i zostaw, aż podwoi swoja objętość (ok. godziny).
Ciasto podziel na dowolnej wielkości okrągłe kawałeczki, zostaw na 10-15 min pod przykryciem, i potem formuj pierożki, najlepiej to robić zwilżonymi w oliwie rękami.
Przykryj i odstaw na niecałą godzinę do wyrośnięcia albo jak podwoją swoją objętość.
Piec około 20 min. 190 C.

