Ciasto drożdżowe z dynią

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja też dziś robiłam, rosło mi bardzo ładnie, zrobiłam w formie przekładanych placów z masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem-ale coś nie widać tych warstw... za to kolor ma piękny. Zdjęcie słabe, bo baterie się wyczerpały, a teraz ciemno już...
dro_d_owe_z_dymi__002.jpg
 

Załączniki

  • dro_d_owe_z_dymi__002.jpg
    dro_d_owe_z_dymi__002.jpg
    36.9 KB · Wyświetleń: 0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Moje ma kolor zwykly, jak typowe drozdzowe. A dynia jednak pomaranczowa byla.
Ogolnie jakos bez szalu.

Ale teraz, bo wlasnie ukroilam, po kilku godzinach, ta skorupka wkolo zmiekla. Chyba wilgoci od ciasta nabrala i dobrze.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
moje ma kolor bardzo intensywny, miałam bardzo ładne żółtka ( od prawdziwej kury) no i pomarańczową dynię. Jak dla mnie, to mało słodkie jest, mimo, że dodatkowo przecież warstwy placuszków posypywałam cukrem.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dlatego ja od razu dalam dwa razy tyle cukru. Posypalam jeszcze cukrem wanilinowym gore.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
To ciasto wg. mnie jest takie typowo śniadaniowe, mało słodkie.
Kroję je na 3cm plastry i mrożę takie kromy, rano taka kromeczka do mleczka to jak mniut z cebulo
lecker.gif
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
właśnie zrobiłam z jabłkami i kruszonką na wierzchu jako zwykły placek drożdżowy - ale musiałam polukrować bo jest bardzo mało słodkie
ale bardzo puszyste wyszło i kolor jakby tam żółtek mase wrzuciła
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Polecam dynię-Muskat de Prowense (zielona żebrowana) na mus do ciasta. Zrobiłam
w maszynie do chleba i ze świeżymi drożdżami. Pyszne.
lecker.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Lubię piec to ciasto,szczególnie jesienią. Zamiast żurawiny dałam rodzynki i jagody goi.
lecker.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Parę dni temu pierwszy raz upiekłam i wyszło jak marzenie. Dałam owoce goi namoczone w rumie. Wczoraj ponownie upiekłam z rodzynkami i z sukcesem. Piekłam z podwójnej porcji bo rozmroziłam więcej pure. A kiedyś mówiłam, że mnie drożdżowe nie lubi, chyba coś mu się zmieniło
icon_wink.gif
.

Takie wyszło:
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,334
1,597
113
Mnie drożdżowe nie lubiło (poza pizzą) póki nie kupiłam MUMa. A z dynią jest przepyszne.