- Lis 14, 2005
- 489
- 0
- 0
Ciasto
300 g maki
okolo 10-12 g swiezych drozdzy
150 ml mleka
50 g miodu
50 g rozpuszczonego masla
Skorupka
75 g miodu
75 g masla
4 lyzki mleka
100 g platow migdalowych
Krem
250 g mascarpone
2 lyzki miodu
200 g smietany kremówki
W miesce drozdze z lekko cieplym mlekiem i lyzeczka cukru wmieszac i odstawic. Szczypte soli, make, maslo oraz miód dodac, wmieszac i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic na ok. 1 godz. do wyrosniecia.
Na "skorupke"maslo, miód oraz mleko wymieszac i gotowac okolo 2 min. dodac migdaly i odstawic do ostygniecia.
Ciasto wylozyc do okraglej formy o srednicy 26 cm, ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 min. Piec w temp. okolo 200 stopni okolo 10-15 min. Nastepnie na lekko podpieczone ciasto wylozyc "skorupke migdalowo-miodowa" i ponownie piec przez 20-25 min.
Mascarpone wymieszac z miodem, smietane ubic, dodac do mascarpone i delikatnie wymieszac i odstawic do lodówki na 30 min.
Upieczone ciasto odstawic az ostygnie, nastepnie przekroic, wylozyc na spód krem mascarpone a na krem druga polowe ciasta te ze "skorupka"
300 g maki
okolo 10-12 g swiezych drozdzy
150 ml mleka
50 g miodu
50 g rozpuszczonego masla
Skorupka
75 g miodu
75 g masla
4 lyzki mleka
100 g platow migdalowych
Krem
250 g mascarpone
2 lyzki miodu
200 g smietany kremówki
W miesce drozdze z lekko cieplym mlekiem i lyzeczka cukru wmieszac i odstawic. Szczypte soli, make, maslo oraz miód dodac, wmieszac i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic na ok. 1 godz. do wyrosniecia.
Na "skorupke"maslo, miód oraz mleko wymieszac i gotowac okolo 2 min. dodac migdaly i odstawic do ostygniecia.
Ciasto wylozyc do okraglej formy o srednicy 26 cm, ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 min. Piec w temp. okolo 200 stopni okolo 10-15 min. Nastepnie na lekko podpieczone ciasto wylozyc "skorupke migdalowo-miodowa" i ponownie piec przez 20-25 min.
Mascarpone wymieszac z miodem, smietane ubic, dodac do mascarpone i delikatnie wymieszac i odstawic do lodówki na 30 min.
Upieczone ciasto odstawic az ostygnie, nastepnie przekroic, wylozyc na spód krem mascarpone a na krem druga polowe ciasta te ze "skorupka"
