- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Halloween Pumpkin Cake z GoodFoodMagazine
300g maki z proszkiem do pieczenia
300g jasnego cukru muscovado
3 lyzeczki czubate mieszanki przypraw "Mixed Spice" lub przyprawy do piernika
2 lyzeczki sody
175g sultanek
½ lyzeczki soli
4 jajka, roztrzepane
200g masla, stopionego
skorka starta 1 pomaranczy
1 lyzka soku z pomaranczy
500g dyni, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
Do nasaczenia:
sok z jednej pomaranczy
Na wierzch
200g miekkiego serka kremowego
85g miekkiego masla
100g cukru pudru, przesianego
skorka starta z jednej pomaranczy
Piec rogrzalam do 180C. Foremke o wymiarach 30x20cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesialam make, cukier, przyprawy, sode i sol. Dorzucilam sultanki, wszystko wymieszalam. W innej misce ubilam jajka ze stopionym maslem, dodalam sok i skorke z pomaranczy. Plynne skladniki wlalam do miski z suchymi i delikatnie przemieszalam. Wmieszalam dynie. Przelozylam ciasto do przygtowanej blaszki i wsunelam ja do pieca. Pieklam ok 35-40 min.
W trakcie pieczenia ciasta, przygotowalam pomade. Ubilam serek z maslem, cukrem, skorka i jedna lyzka soku pomaranczowego, az masa stala sie gladka i kremowa, po czym wlozylam ja do lodowki.
Upieczone ciasto, po wyjeciu z pieca pozostawilam w foremce. Po pieciu minutach naklulam ciasto patyczkiem i skropilam sokiem z pomaranczy. Pozostawilam do calkowitego wystygniecia.
Na zimne ciasto wylozylam schlodzona pomade serowa.
Moje wczorajszy wypiek byl bez pomady (rownie pyszny):

300g maki z proszkiem do pieczenia
300g jasnego cukru muscovado
3 lyzeczki czubate mieszanki przypraw "Mixed Spice" lub przyprawy do piernika
2 lyzeczki sody
175g sultanek
½ lyzeczki soli
4 jajka, roztrzepane
200g masla, stopionego
skorka starta 1 pomaranczy
500g dyni, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
Do nasaczenia:
sok z jednej pomaranczy
Na wierzch
200g miekkiego serka kremowego
85g miekkiego masla
100g cukru pudru, przesianego
skorka starta z jednej pomaranczy
Piec rogrzalam do 180C. Foremke o wymiarach 30x20cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesialam make, cukier, przyprawy, sode i sol. Dorzucilam sultanki, wszystko wymieszalam. W innej misce ubilam jajka ze stopionym maslem, dodalam sok i skorke z pomaranczy. Plynne skladniki wlalam do miski z suchymi i delikatnie przemieszalam. Wmieszalam dynie. Przelozylam ciasto do przygtowanej blaszki i wsunelam ja do pieca. Pieklam ok 35-40 min.
W trakcie pieczenia ciasta, przygotowalam pomade. Ubilam serek z maslem, cukrem, skorka i jedna lyzka soku pomaranczowego, az masa stala sie gladka i kremowa, po czym wlozylam ja do lodowki.
Upieczone ciasto, po wyjeciu z pieca pozostawilam w foremce. Po pieciu minutach naklulam ciasto patyczkiem i skropilam sokiem z pomaranczy. Pozostawilam do calkowitego wystygniecia.
Na zimne ciasto wylozylam schlodzona pomade serowa.
Moje wczorajszy wypiek byl bez pomady (rownie pyszny):

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: