- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Ciasto Earl Grey'em
Składniki:
2 szklanki + 2 łyżki parzonej herbaty Eatl Grey
1 szklanka rodzynek
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 kostki masła
6 łyżek przesianego cukru-pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły. Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodać masło i posiekać je nożem, aż połączy się z sypkimi składnikami. Dodać herbatę z rodzynkami. Mieszać, aż masa będzie gładka. Przelać ciasto do lekko natłuszczonej wysokiej, prostokątnej formy keksowej. Piec 50-60 minut. Wbić w ciasto szpikulec do szaszłyków, żeby sprawdzić, czy ciasto jest suche. Odstawić na dziesięć minut, żeby ostygło i wyjąć z formy. Nakłuć ciasto od góry szpikulcem. Zmieszać pozostałą herbatę z cukrem-pudrem i posmarować ciasto za pomocą pędzla. Podawać na ciepło, z masłem lub z sałatką owocową o herbacianym aromacie.
Link do strony z przepisem http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,120
Składniki:
2 szklanki + 2 łyżki parzonej herbaty Eatl Grey
1 szklanka rodzynek
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 kostki masła
6 łyżek przesianego cukru-pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły. Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodać masło i posiekać je nożem, aż połączy się z sypkimi składnikami. Dodać herbatę z rodzynkami. Mieszać, aż masa będzie gładka. Przelać ciasto do lekko natłuszczonej wysokiej, prostokątnej formy keksowej. Piec 50-60 minut. Wbić w ciasto szpikulec do szaszłyków, żeby sprawdzić, czy ciasto jest suche. Odstawić na dziesięć minut, żeby ostygło i wyjąć z formy. Nakłuć ciasto od góry szpikulcem. Zmieszać pozostałą herbatę z cukrem-pudrem i posmarować ciasto za pomocą pędzla. Podawać na ciepło, z masłem lub z sałatką owocową o herbacianym aromacie.
Link do strony z przepisem http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,120
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: