- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis z książki "100 nowych przepisów siostry Anastazji"
Ciasto makowe:
1 kostka margaryny (250 g),
1/2 szklanki suchego maku,
1 szklanka cukru pudru,
6 jaj,
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki pszennej
Ciasto kokosowe:
4 białka,
25 dag cukru pudru,
25 dag wiórek kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),
1 szklanka cukru
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1 galaretka czerwona,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1/2 l mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
1 kostka masła (200 g),
cukier do smaku
Polewa*:
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut).
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej).
Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.
Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.
Ciasto makowe:
1 kostka margaryny (250 g),
1/2 szklanki suchego maku,
1 szklanka cukru pudru,
6 jaj,
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki pszennej
Ciasto kokosowe:
4 białka,
25 dag cukru pudru,
25 dag wiórek kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),
1 szklanka cukru
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1 galaretka czerwona,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1/2 l mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
1 kostka masła (200 g),
cukier do smaku
Polewa*:
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut).
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej).
Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.
Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.