Ciasto filozofa

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Przepis z książki "100 nowych przepisów siostry Anastazji"

Ciasto makowe:

1 kostka margaryny (250 g),

1/2 szklanki suchego maku,

1 szklanka cukru pudru,

6 jaj,

3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka mąki pszennej

Ciasto kokosowe:

4 białka,

25 dag cukru pudru,

25 dag wiórek kokosowych,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

6 jajek,

1 szklanka mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),

1 szklanka cukru

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek,

1 galaretka czerwona,

2-3 łyżki cukru,

1 łyżka masła

Masa budyniowa:

1/2 l mleka,

2 budynie waniliowe bez cukru,

1 kostka masła (200 g),

cukier do smaku

Polewa*:

4 łyżki cukru,

2 łyżki śmietany,

3 łyżki kakao,

60 g masła,

1 łyżeczka żelatyny

Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.

Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut).

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej).

Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.

Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.

Załączniki

• ciasto_filozofa.JPG
    ciasto_filozofa.JPG
    141.8 KB · Wyświetleń: 0

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Jolan @ 20 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1078218Wygląda b.elegancko, a jak smakuje? Warte zachodu?
według mnie warte! Wychodzi wielka blacha, bo ciasto jest wysokości sporego tortu (robiłam w dużej blaszce), a mimo to rodzinka pochłonęła w 2 dni
icon_smile.gif
polecam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy