Ciasto francuskie mocno jagodowe

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje miało 450g – niewiele z niego zostało)
500 g jagód
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 – 4 łyżki cukru + odrobina do posypania
300 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
1 żółtko
Cukier puder do posypania (niekoniecznie)


Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
Zmieniłam w nim proporcje – ciut więcej ciasta i cukru, mniej jagód.
I foremka. Przepis jej nie przewidział ..
Ja użyłam płaskiej prostokątnej

Ciasto rozmrozić, rozłożyć na posypanej mąką stolnicy / blacie.
Lekko rozwałkować. Nadać dowolny kształt 
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę
Resztki ciasta zagnieść i uformować brzegi. Posmarować niewielką ilością wody i przykleić
na całym obwodzie ciasta tworząc nieco podniesiony brzeg.
Ciasto wstawić na kwadrans do lodówki

Z kolejnych resztek :D ulepić paski / kółka. serducha.. co tam kto chce, którymi ciasto
zostanie udekorowane.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Jagody przebrać, umyć, 200 g zmiksować.
Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać
rozrobiony budyń, wymieszać, gotować około minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać ze
zmiksowanymi jagodami.

Ciasto posypać bułką tartą (następnym razem dodam do niej odrobinę cukru)
Na cieście rozprowadzić masę budyniową, posypać pozostałymi jagodami, udekorować
paskami / kółkami / serduchami
icon_wink.gif
. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i delikatnie
oprószyć cukrem.
Piec ok. 30 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Zajadać np z lodami waniliowymi.


ps. Sam budyń też jest wyborny :D

JXpibPTn2iFh4PDf8X.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Izolda @ 30 Jul 2009, 17:01 ) index.php?act=findpost&pid=879125O matko, odlotowe, a ja nie mogę takiego jeść
cry_1.gif
.
Mozesz!
Na pewno jest ciasto francuskie bez masla. Jest na pewno. Siostra takie kupuje. Moge zapytac gdzie.
I ja takie tez kupuje tutaj
icon_mrgreen.gif

I na pewno zrobie, bo jagod mam az za duzo.

Budyn oetker'a calkiem niezly jest na mleku sojowym. Tylko dodac lyzeczke margaryny weganskiej dla lepszej konsystencji.

Ja lece grzebac w zamrazarce, bo jak nie mam ciasta to klops. Nie bedzie.


Marghe, czy papier do pieczenia jest konieczny? Jak zrobie w szklanejej formie to moge wyjac lopatka odkrojona porcje?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy