- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ciasto francuskie z łososiem
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
1 jajko
2 łyżki sezamu
pieprz
koperek do dekoracji
odrobina mąki do rozwałkowania ciasta
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe). Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem
ps 1.Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/#/pascal.html
ps 2.W środkowej części znajdują się serek twarogowa mielony z tortillą https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36913

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
1 jajko
2 łyżki sezamu
pieprz
koperek do dekoracji
odrobina mąki do rozwałkowania ciasta
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe). Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem
ps 1.Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/#/pascal.html
ps 2.W środkowej części znajdują się serek twarogowa mielony z tortillą https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36913
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: