- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto gruszkowe
Źródło przepisu:
Jenny Stacey
Kuchnia wegetariańska
seria Z kuchennej półeczki
Wydawnictwo Parragon
Składniki:
4 gruszki, bez skórki i gniazd nasiennych
2 łyżki wody
200 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jasnobrązowego cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki płynnego miodu, dodatkowo trochę do skropienia gotowego ciasta
2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam imbir)
2 białka jajek
Wykonanie:
Formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną gruszkę zmiksować na mus z 2 łyżkami wody. Dodać do niego mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, miód i mleko. Wymieszać.
Dwie gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Pozostałą gruszkę pokroić w plastry i ułożyć na dnie formy. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 i 1/4 godziny. Wyjąć i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Potem wyłożyć " do góry nogami" na drucianą podstawkę, skropić miodem i zostawić do ostygnięcia.
Moje uwagi:
Miałam małe gruszki, więc dałam ich więcej. Piekłam w 160 stopniach ok. 45 minut.
Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne mimo braku tłuszczu.

Źródło przepisu:
Jenny Stacey
Kuchnia wegetariańska
seria Z kuchennej półeczki
Wydawnictwo Parragon
Składniki:
4 gruszki, bez skórki i gniazd nasiennych
2 łyżki wody
200 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jasnobrązowego cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki płynnego miodu, dodatkowo trochę do skropienia gotowego ciasta
2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam imbir)
2 białka jajek
Wykonanie:
Formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną gruszkę zmiksować na mus z 2 łyżkami wody. Dodać do niego mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, miód i mleko. Wymieszać.
Dwie gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Pozostałą gruszkę pokroić w plastry i ułożyć na dnie formy. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 i 1/4 godziny. Wyjąć i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Potem wyłożyć " do góry nogami" na drucianą podstawkę, skropić miodem i zostawić do ostygnięcia.
Moje uwagi:
Miałam małe gruszki, więc dałam ich więcej. Piekłam w 160 stopniach ok. 45 minut.
Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne mimo braku tłuszczu.
