Ciasto Iłowieckie

jpla8000

Member
Wrz 18, 2007
1
0
0
5wh4jk.jpg


Ciasto:
3,5 - 4 szkl mąki
5 żółtek
0,5 szkl śmietany
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru ( można ciut więcej)
pojedynczy proszek do pieczenia
cukier waniliowy


Masa:
1/2 l śmietany
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy

Dodatkowo:
orzechy włoskie - pokrojone
dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)


Ciasto:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor

Masa:
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,
wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie
przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.
Przekładamy gorącą masą

Przełozenie:
Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)

Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą.
Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie"
Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
Bardzo apetycznie wygląda i ma ten walor, że można go upiec wcześniej. Skopiowałam przepis, napewno się przyda, chociaż ostatnio niezbyt często piekę.
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy