- Mar 23, 2005
- 3,267
- 0
- 0
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Przepis z jakiejś babskiej gazetki, znaleziony wieki temu.
Składniki:
1 kg jabłek,
25 dag masła lub margaryny,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (duże),
1 litr mleka.
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej cukru (2-4 łyżki).
Masło utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
3/4 ciasta wyłożyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis na tzw. dużą blachę. Budynie dałam jeden na 0,5 l mleka, a drugi na 0,75.
Podobne ciasto robię też z ciastem kruchym.

Przepis z jakiejś babskiej gazetki, znaleziony wieki temu.
Składniki:
1 kg jabłek,
25 dag masła lub margaryny,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (duże),
1 litr mleka.
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej cukru (2-4 łyżki).
Masło utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
3/4 ciasta wyłożyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis na tzw. dużą blachę. Budynie dałam jeden na 0,5 l mleka, a drugi na 0,75.
Podobne ciasto robię też z ciastem kruchym.
