- Lut 22, 2011
- 5,138
- 0
- 0
Skladniki:
5 jajek
250 g cukru (zalezy od jablek - ja daje 3/4 szklanki a moja szklanka to 220 g)
300 g maki (mozna dac mniej - ja czasem daje 200 g - wazne by konsystencja nie byla zbyt plynna)
lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 - 3/4 szkl. oleju (nadaje ciastu mokrosc i takie no..mlaskanie - mozna dac mniej jak nie lubi sie zbyt mokrych ciast)
ok. 1 lyzki cynamonu (lub kto woli mniej lub wiecej)
okolo 3 duze jablka (ja daje jonagoldy)
Wykonanie:
Miksujemy jajka z cukrem okolo 2 minuty. Dodajemy powoli olej, proszek do pieczenia i na koncu make oraz cynamon. Wszystko miksujemy az masa bedzie jednolita. Jablka obieramy ze skorki, wycinamy srodki i dzielimy na cwiartki - kazda cwiartke przekrajamy jeszcze na 3-4 kawalki (w zaleznosci od wielkosci jablek) i te kawalki kroimy w gruba kostke (wielkosci kostki do gry)
Mieszamy wszystko lycha i pieczemy w blaszczce wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta lub wylozonej papierem. Temperatura 180 stopni, czas okolo 40-50 minut - trzeba sprawdzac patyczkiem.
O ile zdazy wystygnac posypujemy cukrem pudrem i smacznego
Ciacho jest szybkie w przygotowaniu i nie znam osoby, ktorej by nie smakowal
5 jajek
250 g cukru (zalezy od jablek - ja daje 3/4 szklanki a moja szklanka to 220 g)
300 g maki (mozna dac mniej - ja czasem daje 200 g - wazne by konsystencja nie byla zbyt plynna)
lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 - 3/4 szkl. oleju (nadaje ciastu mokrosc i takie no..mlaskanie - mozna dac mniej jak nie lubi sie zbyt mokrych ciast)
ok. 1 lyzki cynamonu (lub kto woli mniej lub wiecej)
okolo 3 duze jablka (ja daje jonagoldy)
Wykonanie:
Miksujemy jajka z cukrem okolo 2 minuty. Dodajemy powoli olej, proszek do pieczenia i na koncu make oraz cynamon. Wszystko miksujemy az masa bedzie jednolita. Jablka obieramy ze skorki, wycinamy srodki i dzielimy na cwiartki - kazda cwiartke przekrajamy jeszcze na 3-4 kawalki (w zaleznosci od wielkosci jablek) i te kawalki kroimy w gruba kostke (wielkosci kostki do gry)

Mieszamy wszystko lycha i pieczemy w blaszczce wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta lub wylozonej papierem. Temperatura 180 stopni, czas okolo 40-50 minut - trzeba sprawdzac patyczkiem.
O ile zdazy wystygnac posypujemy cukrem pudrem i smacznego

Ciacho jest szybkie w przygotowaniu i nie znam osoby, ktorej by nie smakowal
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: