Ciasto- jajka sadzone

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gusia..... suuper... wreszcie widze Twoje dzielo :lol:
A powiedz, jak to bylo u Ciebie z ta masa? Rozjezdzala Ci sie?
Bo na prawde zaczynam sie stresowac :cheers: :cheers: :cheers:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja mam śmietanę 12% :dump:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Izuś masa nie rozjeżdzała mi się ani razu a robiłam ze śmietany 18% i wypróbowałam dwie: śmietanę mazurską i smietanę z Jasienicy Rosielnej i za każdym razem wychodziła super stężona masa.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No to mnie Gusiu kochana pocieszylas.... :mrgreen: ufffffff- wiec to nie zalezy od tego..... :lol:
A ja bidulka sie tak martwilam.... :roll: :roll: :roll: :roll:

Czyli ......Till .... nie sluchaj mnie.... Gusia wie co mowi ;)

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
te jaja jak strusie jaja sadzone na masełku Mr. Green
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to nic ja i tak zrobie z brzoskwiniami
icon_smile.gif
brzoskwinie zakupione, wiec nic tylko jutro od rana robic, a moze juz dzisiaj :dump:

Czyli ......Till .... nie sluchaj mnie.... Gusia wie co mowi Wink

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Mam nadzieję, że Tillandsji juz nie zniechęcę ;) , bo chyba zdążyła zrobić.
Ja to ciasto zrobiłam zaraz po wpisaniu przez Caritkę i wszytsko było dobrze do czasu zalania galaretką
icon_sad.gif

Kiedy ciasto smarowałam masą smietanową była strasznie gęsta - trudno było rozsmarować. Wstawiłam je na noc do lodówki i kiedy wyciągnęłam rano, to masa była półpłynna :shock: - jak śmietana.
Nie pozostało mi nic innego, jak ją zdjąć i szybciutko zrobić "coś" białego na pokrycie pomazanego biszkopta. Galaretkę zrobiłam z zalewy brzoskwiniowej i była prawie przeźroczysta. Ogólnie ciasto było dobre i wszytskim smakowało.

Dobrze, że wątek jest podciągnięty, bo mi się to przypomniało i może ktoś podpowie, dlaczego ta masa zrobiła się rzadka. Śmietana była kwaśna (jak w przepisie) 18%.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a moze galaretka?
Tak jak sie nie zetnie z ... chyba ananasem :dump:
moze jakos zareagowaly razem.

musze sprobowac.
bede kombinowac "smietane" z sera koziego bialego i mleka sojowego.
ech ja to mam zywot...... :cheers:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
till, i jak to ciasto? zdjecie moze masz? :mrgreen:

pzdr
yenn

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no tak juz piszę...
nie wiem co zrobilam źle bo to ciasto pod tym budyniowo-smietankowym kremem jakies takie hmmmm zbite :dump:
krem niezbyt zwarty, ale nie taki co by mial wyleciec poza ciasto, wiec ok, mysle ze gdybym go do malaksera nie wlozyła było ok, a tak wymeczyłam kremisko w malakserze i chyba za mocno :| , ale moze być.
Oprocz tego, jak dla mnie to to troche za słodkie, ale generalnie prezentuje sie ładnie i gdyby nie ten spód to wszystko byloby dobrze
icon_smile.gif

a fotke wstawie później... teraz nie mam sily i ochoty, te upały mnie wykonczą :|

i oto fotka

ta w zblizeniu wszyła mało ostra wiec jej nie wstawiam 8)

acha, no i rzeczywiscie morele będą bardziej pasowały do tego ciasta niz brzoskwinie.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ciasto na zdjeciu wyglada fajniusio... :lol:
Szkoda i przykro mi, ze nie do konca Ci sie z tym udalo...
icon_sad.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja już się przymierzyłam dobrze do zrobienia tego ciasta, bo mam ten tortengus (Caritko :bussi: ) , ale cały czas miałam obawy co do wmieszania zwykłej, kwaśnej śmietany do budyniu :roll: Jakoś mi się to niezbyt podoba. I teraz jak przeczytałam do końca ten wątek, to moje obawy, że ta masa nie wyjdzie mi, trochę się nasiliły :roll: Może to, że niektórym się rozjechała i rozrzedziła, to właśnie od tej śmietany : Chyba jednak zrobię z jakąś inną masą. Gusia, Tobie wyszło, moze Ty mi coś podpowiesz w związku z tym dodawaniem śmietany : Czy to tak po prostu wmieszać samą śmietanę i wsypać ten śmetanfix? czy może śmietanę ubić trochę ze śmietanfiksem i to dopiero do budyniu wmieszać? No już sama nie wiem co robić :dontknow: :gruebel: A z brzoskwiń zamierzam wyciąć mniejsze "żółtka" ;)

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Beata ja troszkę ubiłam śmietanę ze śmietan- fixem, a potem szybko za pomocą miksera połączyła budyń ze śmietaną. Używałam śmietany 18% wymienie z Jasienicy Rosielnej i Mazurskiej i na obydwu mi się udało ciacho i nic nie wypłynęło

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
Mam i ja zamiar zrobic to fajne ciacho na niedziele,ale powiedzcie czy jesli uzyje smietany np 40% to lepiej czy nie,czy lepiej nie experymentowac i dac 18%.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy