Ciasto jogurtowe na spodzie z płatków

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Ciasto luźno inspirowane Tortem z kremem winnym z ostatniego numertu „Mojego gotowania”

150 – 200 g białej czekolady
40 g masła
60 g płatków owsianych
40 g płatków kukurydzianych
25 g zmielonych orzechów nerkowca

Masa
200 g winogron
1 owoc granatu
Żelatyna – ilości nie pomnę, bo jak zwykle na oko sypnęłam
Pół szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
Skórka z cytryny lub limonki
3 łyżki fruktozy
2 łyżki likieru pomarańczowego
150 g jogurtu naturalnego
50 g serka naturalnego typu Bieluch

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Dodać oba rodzaje płatków i orzechy nerkowca. Dokładnie wymieszać, przestudzić, przełożyć do małej tortownicy, dokładnie wyrównać wierzch, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
Masa:
Winogrona umyć.. ja swoje musiałam obrać i wypestkować , przekroić na pół
Wydłubać pestki z owocu granatu.

Wino wymieszać z sokiem z cytryny, fruktozą i skórką. Mocno podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać żelatynę i likier pomarańczowy. Wystudzić porządnie, wmieszać jogurt i ser.

Odłożyć kilka winogron i trochę pestek granatu do dekoracji. Resztę owoców ułożyć na spodzie z płatków.

Masę wylać na spód, wstawić do lodówki i czekać aż się zetnie 
Ozdobić owocami

ciasto%20z%20winogronami%20i%20granatem%20(5)%20copy.jpg
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Jakiej użyłaś foremki, chodzi mi o średnicę, do tego przepysznie wyglądającego ciasta ?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy