Ciasto jogurtowe z przeróżnymi owocami

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ciasto:
4 jajka,
szkl. cukru,
kostka masła,
30 dkg jogurtu naturalnego lub owocowego,
2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch:
1/2 kg śliwek węgierek,
4 małe jabłka,
1 banan,
3-4 szczypty wiórek kokosowych,
2-3 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich,
garść rodzynek

Jaja umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Cały czas miksując dodać masło, a gdy konsystencja będzie stanowić jednolitą masę połączyć z jogurtem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Do zółtkowej masy dodawać na przemian, cały czas delikatnie mieszając, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy.
Nagrzać piekarnik do temp. 175 stopni.
Owoce umyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Śliwki wydrylować i podzielić na połówki. Banana obrać i pokroić na plasterki.
Na wierzchu ciasta ułozyć gęsto kawałki owoców: na przemian jabłka, śliwy, banan. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz orzechami włoskimi.
Piec ok. 45 minut.

Na wierzch ciasta można oczywiscie położyć inne owoce: kawałki gruszek, brzoskwiń czy ananasa + to co podpowiedzą Ci Twoje kubki smakowe ;)
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Wilgotne, puszyste, owocowe. Pyszne

dscn0625c9mh.jpg


dscn0630c5gy.jpg
 

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Bylo fatalnie tluste, odkroilam kawalek i cale palce mialam tluste (dalam kostke masla- jak w przepisie) i do tego bylo dziwnie zbite i jakby surowe, zakalcowate (pieklam 50 min w 180 st). Wszystko robilam scisle wg przepisu, dalam na wierzch 1 jablko pokrojone w plasterki, pol banana i kilka wisni z kompotu, do tego kokos i rodzynki na gore, pachnialo cudnie....
icon_sad.gif
i tak sie na nie z mezem napalilismy, a tu kicha na calego...
kiedys jadlam kupne jogurtowe i bylo przepyszne, myslalam, ze znowu poczuje ten smak...
Teraz szukam co dzisiaj mam upiec, tylko zeby mi wyszlo i najlepiej z owocami, tak do herbatki. (help!)
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Może za duzo tych owoców było - tzn za duża różnorodność. A może te wiśnie z kompotu, bo one bardzo mokre są i spowodowały zakalec :dontknow:
 

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Tez bym stawiala na te wisnie, chociaz jakos wydawalo mi sie, ze na 2 szkl maki to 3 lyzeczki proszku za duzo, ale dalam jak w przepisie... no nic, chyba nie bede juz probowac, a szkoda...pachnialo cudnie!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy