- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki (na dwie małe keksówki):
Sposób przygotowania:
Keksówki wysmarować tłuszczem. Rabarbar umyć. Pokroić w słupki takiej długości, aby zmieściły się w poprzek dna keksówki. Cukier (ok. 2 łyżek), cynamon i imbir (po pół łyżeczki) wymieszać na talerzyku. W mieszance obtoczyć rabarbar, a następnie układać na dnie foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać płynne składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do foremek, piec ok 45 minut (po tym czasie przeprowadzić próbę patyczka, jeśli nadal będzie mokry, piec jeszcze ok. 10 minut).

Składniki (na dwie małe keksówki):
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka drobnego cukru (użyłam pół na pół zwykłego i z wanilią)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łodyg rabarbaru (ok. 3 na jedną foremkę)
- cukier, cynamon i imbir (do obtoczenia rabarbaru)
Sposób przygotowania:
Keksówki wysmarować tłuszczem. Rabarbar umyć. Pokroić w słupki takiej długości, aby zmieściły się w poprzek dna keksówki. Cukier (ok. 2 łyżek), cynamon i imbir (po pół łyżeczki) wymieszać na talerzyku. W mieszance obtoczyć rabarbar, a następnie układać na dnie foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać płynne składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do foremek, piec ok 45 minut (po tym czasie przeprowadzić próbę patyczka, jeśli nadal będzie mokry, piec jeszcze ok. 10 minut).
