Ciasto kakaowe z orzechami (Domowa Kawiarenka)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Ten przepis spisałam podczas jdenej z Domowych Kawiarenek. Mam nadzieję, że Puchaty mnie poprawi, jeśli coś jest nie tak.
Nie robiłam tego ciasta jeszcze, ale przymierzam się na urodziny Oliwii, tylko intryguje mnie ilość alkoholu.

Ciasto:
5 jajek
15 dag masła
5 dag mąki
15 dag cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
10 dag mielonych orzechów włoskich
dżem morelowy
polewa czekoladowa

Najpierw ubijamy pianę z białek. W drugiej misce ubijamy na pianę miękkie masło, dodajemy do niego cukier, żółtka i miksujemy. Dodajemy kakao i sodę wymieszaną z mąką. Miksujemy.
Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Powstanie gęsta masa, którą mieszamy końcówkami do drożdżówki.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 25-30 minut w 200 st.

W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia:
30 dag mielonych orzechów
250 ml rumu
250 ml wódki
3 jajka
15 dag cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
kostka masła
2 łyżki kakao
kieliszek spirytusu

Mieszamy orzechy z rumem i wódką (te pół litra mnie właśnie zastanawia, czy nie za dużo)
Ubijamy jajka z cukrem na parze (15 minut), odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i również studzimy.
Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżeczce zimną masę jajeczną, kakao i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Na koniec wlewamy kieliszek spirytusu.

Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy, wierzch smarujemy dżemem, na to kładziemy masę orzechową i na koniec masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki i zimne ciasto oblewamy polewą czekoladową.

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
To ciasto Puchatek nazwał Pijany Izydor.
Dodał tyle alkoholu, zwróciłam na to uwagę, bo też mnie ta ilość zdziwiła.

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Coś pijanego było w tytule. A w programie delektował się tym ciastem chyba pan Edward Lubaszenko. Wyglądał jakby mu smakowało.
icon_biggrin.gif

Lut 21, 2005
215
0
0
To ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo mocno alkoholowe. Wzięłam po pół szkl. wódki i rumu. Następnym razem jeszcze trochę ograniczę alkoholu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy