- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
CIASTO KREMENTYNKOWE NIGELLI wg Szelli
4-5 klementynek (okolo 375 g)
6 jajek
225g cukru
250g zmielonych migladow
1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia
Klementynki w całości (w skorkach) wlozyc do garnka z zimna woda (ma je zakryć), zagotowac i gotowac przez 2 godziny. Odsaczych, poczekac az ostygną, przeciac na pol i wyjac pestki (moja wlasna wersja – nie bawie sie z wydlubywaniem pestek, albo moze mialam klementynki bezpestkowe). Zmiksowac klementynki (w calosci, skory itp) w robocie, dodać jajka, cukier, migdał i proszek do pieczenia i pulsowac w robocie az sie polocza (nie panikowac bo ciasto rzadkie). Nagrzac piekarnik do 190. Wysmarowac maslem i wysypać bułką forme (Nigella podaje 21cm). Wlac ciasto do formy i piec okolo 1 godziny – do suchego patyczka (po okolo 40 min przykryc folia zeby sie nie spalilo). Po upieczeniu ochlodzic i wyjac z formy, gdy będzie całkiem zimne. Podobno najlepiej smakuje dnia następnego.
własnie gotuję mandarynki ...
4-5 klementynek (okolo 375 g)
6 jajek
225g cukru
250g zmielonych migladow
1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia
Klementynki w całości (w skorkach) wlozyc do garnka z zimna woda (ma je zakryć), zagotowac i gotowac przez 2 godziny. Odsaczych, poczekac az ostygną, przeciac na pol i wyjac pestki (moja wlasna wersja – nie bawie sie z wydlubywaniem pestek, albo moze mialam klementynki bezpestkowe). Zmiksowac klementynki (w calosci, skory itp) w robocie, dodać jajka, cukier, migdał i proszek do pieczenia i pulsowac w robocie az sie polocza (nie panikowac bo ciasto rzadkie). Nagrzac piekarnik do 190. Wysmarowac maslem i wysypać bułką forme (Nigella podaje 21cm). Wlac ciasto do formy i piec okolo 1 godziny – do suchego patyczka (po okolo 40 min przykryc folia zeby sie nie spalilo). Po upieczeniu ochlodzic i wyjac z formy, gdy będzie całkiem zimne. Podobno najlepiej smakuje dnia następnego.
własnie gotuję mandarynki ...