CIASTO KOKOSOWE

Blood Sugar

Member
Lut 13, 2009
59
0
0
w związku z urodzinami mojej mamy (całuje :*), zrobiłam ciasto kokosowe.wszyscy byli na tak, więc zapodaję przepis
icon_smile.gif


na dużą tortownicę:

5 białek
3/4 szklanki cukru
2-2,5 szklanki wiórków kokosowych
1 spód tortowy lub paczka okrągłych biszkoptów
mała śmietana do ubicia
ewentualnie alkohol do nasączenia biszkoptów

krem:
1/2 szklanki cukru
0,5 litra mleka
1 margaryna zwykła
1 łyzka maki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
kieliszek spirytusu




białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać z wiórkami.piec około 20 minut (aż się zrumieni).
część zimnego mleka wymieszać z mąką, resztę zagotować z cukrem, dodać to z mąką.do gotującego się budyniu dodać margarynę plastrami, i na koniec spirytus.ostudzić.
na kokosowy spód wylać krem budyniowy, na krem połozyć spód do tortów lub biszkopty (można nasączyc ale nie trzeba, zmiękną od kremu).ubić śmietanę, posmarować na wierzchu i posypać wiórkami.wstawić do lodówki aż sie schłodzi

łatwe i szybkie do zrobienia, ale efektowne i smaczne. polecam
icon_smile.gif


smacznego!


DSCN1439.JPG
DSCN1443.JPG
 

Załączniki

  • DSCN1439.JPG
    DSCN1439.JPG
    3.3 MB · Wyświetleń: 0
  • DSCN1443.JPG
    DSCN1443.JPG
    3.4 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy