- Lut 13, 2009
- 59
- 0
- 0
w związku z urodzinami mojej mamy (całuje :*), zrobiłam ciasto kokosowe.wszyscy byli na tak, więc zapodaję przepis
na dużą tortownicę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2-2,5 szklanki wiórków kokosowych
1 spód tortowy lub paczka okrągłych biszkoptów
mała śmietana do ubicia
ewentualnie alkohol do nasączenia biszkoptów
krem:
1/2 szklanki cukru
0,5 litra mleka
1 margaryna zwykła
1 łyzka maki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
kieliszek spirytusu
białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać z wiórkami.piec około 20 minut (aż się zrumieni).
część zimnego mleka wymieszać z mąką, resztę zagotować z cukrem, dodać to z mąką.do gotującego się budyniu dodać margarynę plastrami, i na koniec spirytus.ostudzić.
na kokosowy spód wylać krem budyniowy, na krem połozyć spód do tortów lub biszkopty (można nasączyc ale nie trzeba, zmiękną od kremu).ubić śmietanę, posmarować na wierzchu i posypać wiórkami.wstawić do lodówki aż sie schłodzi
łatwe i szybkie do zrobienia, ale efektowne i smaczne. polecam
smacznego!

na dużą tortownicę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2-2,5 szklanki wiórków kokosowych
1 spód tortowy lub paczka okrągłych biszkoptów
mała śmietana do ubicia
ewentualnie alkohol do nasączenia biszkoptów
krem:
1/2 szklanki cukru
0,5 litra mleka
1 margaryna zwykła
1 łyzka maki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
kieliszek spirytusu
białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać z wiórkami.piec około 20 minut (aż się zrumieni).
część zimnego mleka wymieszać z mąką, resztę zagotować z cukrem, dodać to z mąką.do gotującego się budyniu dodać margarynę plastrami, i na koniec spirytus.ostudzić.
na kokosowy spód wylać krem budyniowy, na krem połozyć spód do tortów lub biszkopty (można nasączyc ale nie trzeba, zmiękną od kremu).ubić śmietanę, posmarować na wierzchu i posypać wiórkami.wstawić do lodówki aż sie schłodzi
łatwe i szybkie do zrobienia, ale efektowne i smaczne. polecam

smacznego!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: