Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto korzenne z orzechami włoskimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 38662" data-attributes="member: 104"><p>To ciasto piekłam w zeszłym roku na Święta i wyszło pyszne. </p><p></p><p>200g miękkiej margaryny </p><p>250g cukru </p><p>2 łyżki cukru waniliowego </p><p>4 jaja </p><p>200g zmielonych ale nie za drobno orzechów włoskich </p><p>1 łyżeczka zmielonego cynamonu </p><p>szczypta zmielonych gożdzików </p><p>szczypta zmielonego imbiru </p><p>250g maki </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia </p><p>2 łyżki rumu (dałam koniak) </p><p></p><p>Margarynę ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym i cały czas ucierając stopniowo dodaję po jednym jaju na przemian ze zielonymi orzechami i przyprawami. Mąkę łaczę z proszkiem i stopniowo daję po łyżce do ciasta a potem rum (koniak). Dokładnie łączę. Wylewam do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką keksówki małej. Piekę w 200stopniach około 1godzinę, ale tzreba sprawdzać, róznie piekarniki pieką. </p><p></p><p>Zamiast orzechów włoskich można dać migdały lub orzechy laskowe. </p><p></p><p>Ciast można na 2-3 dni owinąc i schować, nabieże wtedy aromatu i wtedy wyciągnąć i pokroić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 38662, member: 104"] To ciasto piekłam w zeszłym roku na Święta i wyszło pyszne. 200g miękkiej margaryny 250g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jaja 200g zmielonych ale nie za drobno orzechów włoskich 1 łyżeczka zmielonego cynamonu szczypta zmielonych gożdzików szczypta zmielonego imbiru 250g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu (dałam koniak) Margarynę ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym i cały czas ucierając stopniowo dodaję po jednym jaju na przemian ze zielonymi orzechami i przyprawami. Mąkę łaczę z proszkiem i stopniowo daję po łyżce do ciasta a potem rum (koniak). Dokładnie łączę. Wylewam do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką keksówki małej. Piekę w 200stopniach około 1godzinę, ale tzreba sprawdzać, róznie piekarniki pieką. Zamiast orzechów włoskich można dać migdały lub orzechy laskowe. Ciast można na 2-3 dni owinąc i schować, nabieże wtedy aromatu i wtedy wyciągnąć i pokroić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto korzenne z orzechami włoskimi
Top
Bottom