Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kruche laskowe, spód mazurka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1413251" data-attributes="member: 1142"><p>Wlasciwie mozna uzyc jakichkolwiek orzechow, ktore sie dobrze miela. Przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection i oczywiscie w oryginalnej formie nie jest to przepis na mazurek ale na shortcakes z truskawkami. Przerobilysmy przepis nieco z Margot i Joanna pewnego roku przed Wielkanoca i ja od tamtego czasu pieke ten spod co roku na swieta i jeszcze kilka razy na inne okazje (wg oryginalu z truskawkami jest pyszne). Co pokryje ten spod zalezy od Was, pasuje wszystko.</p><p></p><p><strong>110 g uprazonych orzechow laskowych</strong></p><p><strong>150 g miekkiego masla</strong></p><p><strong>60 g cukru pudru</strong></p><p><strong>60 g mielonego ryzu lub maki ryzowej (u mnie sa to dwa rozne produkty - mielony ryz jest mielony grubiej niz maka, cos w rodzaju kaszy manney)</strong></p><p><strong>150 g maki zwyklej</strong></p><p></p><p>Orzechy zmielic, maja przypominac zmielone migdaly. Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, stopniowo dodawac maki przesiewajac je razem do miski. Dodac zmielone orzechy. Ma powstac sztywna dosc kula ciasta. Wlozyc ja do worka lub zawinac w folie i schlodzic 30-40min. </p><p></p><p>Nastepnie rozwalkowac, nakluc widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zaleznosci od grubosci walkowania) w 180C. Po wyjeciu z pieca zostawic na blasze przez 10 minut, potem na kratke i wystudzic calkowicie. Mozna toczyc waleczki i inne cuda.</p><p></p><p>* w ostatnich paru latach przepis zostal przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mna wlacznie), w kombinacjach roznych mielonych orzechow i mak. Zostaly uzyte maki migdalowa, laskowa, wloska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje daly oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1413251, member: 1142"] Wlasciwie mozna uzyc jakichkolwiek orzechow, ktore sie dobrze miela. Przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection i oczywiscie w oryginalnej formie nie jest to przepis na mazurek ale na shortcakes z truskawkami. Przerobilysmy przepis nieco z Margot i Joanna pewnego roku przed Wielkanoca i ja od tamtego czasu pieke ten spod co roku na swieta i jeszcze kilka razy na inne okazje (wg oryginalu z truskawkami jest pyszne). Co pokryje ten spod zalezy od Was, pasuje wszystko. [B]110 g uprazonych orzechow laskowych 150 g miekkiego masla 60 g cukru pudru 60 g mielonego ryzu lub maki ryzowej (u mnie sa to dwa rozne produkty - mielony ryz jest mielony grubiej niz maka, cos w rodzaju kaszy manney) 150 g maki zwyklej[/B] Orzechy zmielic, maja przypominac zmielone migdaly. Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, stopniowo dodawac maki przesiewajac je razem do miski. Dodac zmielone orzechy. Ma powstac sztywna dosc kula ciasta. Wlozyc ja do worka lub zawinac w folie i schlodzic 30-40min. Nastepnie rozwalkowac, nakluc widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zaleznosci od grubosci walkowania) w 180C. Po wyjeciu z pieca zostawic na blasze przez 10 minut, potem na kratke i wystudzic calkowicie. Mozna toczyc waleczki i inne cuda. * w ostatnich paru latach przepis zostal przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mna wlacznie), w kombinacjach roznych mielonych orzechow i mak. Zostaly uzyte maki migdalowa, laskowa, wloska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje daly oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kruche laskowe, spód mazurka
Bottom