- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wlasciwie mozna uzyc jakichkolwiek orzechow, ktore sie dobrze miela. Przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection i oczywiscie w oryginalnej formie nie jest to przepis na mazurek ale na shortcakes z truskawkami. Przerobilysmy przepis nieco z Margot i Joanna pewnego roku przed Wielkanoca i ja od tamtego czasu pieke ten spod co roku na swieta i jeszcze kilka razy na inne okazje (wg oryginalu z truskawkami jest pyszne). Co pokryje ten spod zalezy od Was, pasuje wszystko.
110 g uprazonych orzechow laskowych
150 g miekkiego masla
60 g cukru pudru
60 g mielonego ryzu lub maki ryzowej (u mnie sa to dwa rozne produkty - mielony ryz jest mielony grubiej niz maka, cos w rodzaju kaszy manney)
150 g maki zwyklej
Orzechy zmielic, maja przypominac zmielone migdaly. Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, stopniowo dodawac maki przesiewajac je razem do miski. Dodac zmielone orzechy. Ma powstac sztywna dosc kula ciasta. Wlozyc ja do worka lub zawinac w folie i schlodzic 30-40min.
Nastepnie rozwalkowac, nakluc widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zaleznosci od grubosci walkowania) w 180C. Po wyjeciu z pieca zostawic na blasze przez 10 minut, potem na kratke i wystudzic calkowicie. Mozna toczyc waleczki i inne cuda.
* w ostatnich paru latach przepis zostal przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mna wlacznie), w kombinacjach roznych mielonych orzechow i mak. Zostaly uzyte maki migdalowa, laskowa, wloska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje daly oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat.
110 g uprazonych orzechow laskowych
150 g miekkiego masla
60 g cukru pudru
60 g mielonego ryzu lub maki ryzowej (u mnie sa to dwa rozne produkty - mielony ryz jest mielony grubiej niz maka, cos w rodzaju kaszy manney)
150 g maki zwyklej
Orzechy zmielic, maja przypominac zmielone migdaly. Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, stopniowo dodawac maki przesiewajac je razem do miski. Dodac zmielone orzechy. Ma powstac sztywna dosc kula ciasta. Wlozyc ja do worka lub zawinac w folie i schlodzic 30-40min.
Nastepnie rozwalkowac, nakluc widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zaleznosci od grubosci walkowania) w 180C. Po wyjeciu z pieca zostawic na blasze przez 10 minut, potem na kratke i wystudzic calkowicie. Mozna toczyc waleczki i inne cuda.
* w ostatnich paru latach przepis zostal przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mna wlacznie), w kombinacjach roznych mielonych orzechow i mak. Zostaly uzyte maki migdalowa, laskowa, wloska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje daly oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat.
Ostatnią edycję dokonał moderator: