Ciasto kruche z masą i jabłkami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No co Ty :shock: mnie się świetnie wałkowało, jak gdzieś się przy przenoszeniu na blaszkę urwało, to po prostu dosztukowałam, zalepiłam i było OK.

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
Upiekłam.
Bardzo smaczne, bardzo ładne i bardzo fajne do robienia.
Wszystkim bez wyjątku smakowało. Dałam o 1/3 mniej cukru do ciasta i do budyniu. I bardzo dobrze zrobiłam, bo po zmniejszeniu ilości cukru i tak było mocno słodkie. Może również dlatego, że miałam słodziuteńkie jabłka.
Mnie się też ciasto ładnie wałkowało
icon_smile.gif

Gorąco polecam to ciasto zarówno dla doznań smakowych jak i wizualnych :!:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam- bardzo smaczne , efektownie wygladajace a robota minimalna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do jablek dodalam duzo soku z cytryny, zeby masa byla bardziej kwasna niz slodka.......mniam :mrgreen: ...a i jablek nie tarlam tylko pokroilam- fajnie je czuc w masie :mrgreen:

Dziekuje za bardzo dobry przepis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

AAa...mam nawet zdjecie :mrgreen:
_553634_n.jpg

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
No nie spodziewałam się, że to będzie aż tak pyszne, no rewelacja. Polałam je polewą czekoladową Owieczki i robiłam bez cukru waniliowego , bo nie miałam za to dałam kilka kropli aromatu arakowego. Ta polewa rewelacyjnie pasuje do tego ciasta. Warstwy nie do końca mi się skleiły ale myślę, że to dlatego, ze ciasto jest w lodówce dopiero 2h i jutro będzie ok.

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
chcę to ciast zrobic na swieta, tylko, ze musze je przewieźc z Warszawy do Lublina i nie wiem czy mama będzie miała miejsce w lodowce aby je tam wsadzic. Myślicie, ze zda egzamin trzymane w temp. pokojowej, dodam jeszcze , ze chcę je zrobic z polewa czekoladową Owieczki jak poprzednio.

Aletka

Member
Maj 4, 2005
78
0
0
ela - myśle, że spokojnie możesz zrobić to ciasto, bo masa jest gotowana i poza lodówką nie powinno nic złego się zrobić

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
jak wy podsmażacie, te jabłka z dodatkiem wody? wcześniej miałam gotowe w słoiku a teraz zastanawiam się jak je podsmażyc aby były dobre.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja daje do gara z lyzka wody i dusze
icon_biggrin.gif
, az zmiekna i zgestnieja, roznie to trwa zaleznie od soczystosci jablek, kilka kilkanascie minut.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
u mnie w domu to ciasto zrobiło furorę! rodzina nadziwić się nie mogła że takie pysznosci zrobiłam :mrgreen:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja to ciacho zrobiłam w tortownicy jako mój tort na rodzinną imprezę urodzinową ciocia powiedziała że na jej rocznice ślubu mam robić tort bo żadna cukiernia w gre nie wchodzi :lol: Równiez baaardzo dziękuję Aletko za tak pyszny przepis :bussi:
P.S. moje ciacho stało 3 dni zanim się do niego dobraliśmy i było przepyszne :cheers: Coby ładnie wyglądało wymazałam je na około bitą śmietaną i udekorowałam orzechami
icon_smile.gif
Po prostu niebo w gębie :roll:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
sylwia 18 - zrobiłam wg Twojego pomysłu na tort, bo okazało się że mimo iż wielkość blaszki jest ok, to ciasta było jakoś za mało. Póki co placki upieczone a galaretka z jabłkami w lodówce:) CDN:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy