- Lut 12, 2006
- 124
- 0
- 0
CIASTO LEON
Upiec cienki biszkopt (z 3 jaj, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, odrobina proszku
do pieczenia).Piec na dużej prostokątnej blasze.
Placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajo
Składniki utrzeć mikserem ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki.
Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy
1 masło
1/2 litra mleka
Z mleka, cukru wanil. i maki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodawać ostudzony budyń i utrzeć na jednolita masę.
Krem z jabłek:
1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
2 galaretki (czerwona i zielona)
Obrane jabłka z cukrem ugotować do miękkości. Galaretki rozpuścić w pół
szklanki wody każdą. Do połowy jabłek dodać galaretkę zieloną, a do drugiej
połowy czerwoną.
Przekładać w następujący sposób:
placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - biszkopt -
krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - placek miodowy.
Ciasto polać polewą. Jest naprawdę pyszne.
Przepis znalazłam na jednym z forum.niestety nie pamiętam z którego i nie podam jego stronki.
W każdym razie jest wypróbowany przez moja mame i jest pyszne.

Upiec cienki biszkopt (z 3 jaj, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, odrobina proszku
do pieczenia).Piec na dużej prostokątnej blasze.
Placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajo
Składniki utrzeć mikserem ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki.
Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy
1 masło
1/2 litra mleka
Z mleka, cukru wanil. i maki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodawać ostudzony budyń i utrzeć na jednolita masę.
Krem z jabłek:
1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
2 galaretki (czerwona i zielona)
Obrane jabłka z cukrem ugotować do miękkości. Galaretki rozpuścić w pół
szklanki wody każdą. Do połowy jabłek dodać galaretkę zieloną, a do drugiej
połowy czerwoną.
Przekładać w następujący sposób:
placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - biszkopt -
krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - placek miodowy.
Ciasto polać polewą. Jest naprawdę pyszne.
Przepis znalazłam na jednym z forum.niestety nie pamiętam z którego i nie podam jego stronki.
W każdym razie jest wypróbowany przez moja mame i jest pyszne.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: