CIASTO LEON

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
CIASTO LEON
Upiec cienki biszkopt (z 3 jaj, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, odrobina proszku
do pieczenia).Piec na dużej prostokątnej blasze.

Placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajo
Składniki utrzeć mikserem ciasto podzielić na 2 części. Upiec 2 placki.

Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy
1 masło
1/2 litra mleka
Z mleka, cukru wanil. i maki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodawać ostudzony budyń i utrzeć na jednolita masę.

Krem z jabłek:
1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
2 galaretki (czerwona i zielona)
Obrane jabłka z cukrem ugotować do miękkości. Galaretki rozpuścić w pół
szklanki wody każdą. Do połowy jabłek dodać galaretkę zieloną, a do drugiej
połowy czerwoną.

Przekładać w następujący sposób:
placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - biszkopt -
krem budyniowy - krem z jabłek - krem budyniowy - placek miodowy.
Ciasto polać polewą. Jest naprawdę pyszne.



Przepis znalazłam na jednym z forum.niestety nie pamiętam z którego i nie podam jego stronki.
W każdym razie jest wypróbowany przez moja mame i jest pyszne.


Obraz_CIACHO_leon.jpg


Obraz_CIASTO_leon.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_CIACHO_leon.jpg
    Obraz_CIACHO_leon.jpg
    9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_CIASTO_leon.jpg
    Obraz_CIASTO_leon.jpg
    9.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis na leona podawalam dawno temu
icon_rolleyes.gif

o tutaj jest dokładnie ten sam przepis

Proponuję najpierw szukać przepisów żeby nie potrzebnie robić taki sam wątek
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
przepraszam, ze zduplowałam Twój przepis....ale niestety wyszukiwarka dla mnie nie działa bo jestem dopiero poczatkującym bywalcem tego forum, nie mam dosc duzo postów aby moc korzystać z każdej opcji przeglądarki...

w każdym razie ciasto jest pyszne i warte ponownego ukazania go na światło dzienne..
buziaczki:)
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja się wcale nie gniewam z tym przepisem
icon_rolleyes.gif

Dla chętnych na to ciacho proponuję przeczytać moje uwagi
icon_mrgreen.gif
Bo to nie takie ciacho co po upieczeniu się go zjada
fiesgrins.gif
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
zdjęcie akurat jest mojego autorstwa a nie autorki przepisu
icon_smile.gif
ale marne bo telefonem nie zawsze dobrze wychodzi ...a nie przypuszczałam ,ż ekiedykolwiek wkleję je na jakieś forum. Zawsze odkąd mam tel a aparatem robie fotke i wklejam do swoich przepisów:)

A tak w ogóle to wedłu mnie ciasto doskonale się nadaje do konsumpcji..ale może po odstaniu swpojego czasu nabierze jeszcze lepszego smaczku:)

pozdrawiam:)


ale macie racje w kwestii, że najlepiej skontaktować się w sprawie tego przepisu z jego autorką ewalukas, bo ja robiłam to ciacho dopiero raz:)..i może nie poznałam jego wszystkich tajników:)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
oj ja nie jestem jego autorką
icon_rolleyes.gif
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Robiłam go kilka razy i za każdym razem nadaje się do jedzenia po ok 48 godzinach - wtedy jest mięciutkie i dobrze się kroi. Zaraz po upieczeniu mój Leon jest twardy i podczas próby krojenia brzydko się łamie
icon_rolleyes.gif
 

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0
polecam Wam Leona na Świeta
icon_smile.gif


jedno z moich ulubionych i popisowych ciast! robiłam go juz wiele razy, poza super smakiem, efektownym wyglądem ma jeszcze jedną dużą zaletę - idealnie nadaje się do transportu!
i dla mnie kolejny plus - jeśli dobrze zorganizuje sobie pracę, ekspresowo się go robi
icon_biggrin.gif

jabłka mam zawekowane w słoikach (wykorzystuję te na szarlotkę
icon_wink.gif
) a placki piekę kilka dni wczesniej
a potem tylko raz dwa przekładam, polewam i oto efekt:
ciastoleonmarty2.jpg


w tym roku znowu Leon jedzie z nami do Teściowej na Święta
icon_lol.gif


 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ewalukas @ 16 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=414756oj ja nie jestem jego autorką
icon_rolleyes.gif
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
Mam przepis na identyczne ciasto, wpisane w mój stary zeszyt, ale pod nazwą "Łowiczanka". Dostałam go od dziewczyn w dawnej pracy. A było to gdzieś ok. 2000-2001 rok. Nie wiem czy przepisy siostry Anastazji już były wtedy publikowane?
Faktem jest, że ciasto jest bardzo smaczne, a do tego efektowne.
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
"Łowiczanka" - no proszę....a ja jestem z Łowicza.........ale nigdy takiej nazwy nie słyszałam
icon_smile.gif
a swoją droga kolorowe jak łowicki pasiak to ono faktycznie jest
icon_smile.gif

pozdrawiam z Łowicza
icon_smile.gif
 

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0