Składniki:
- ciasto makowe:
- - 6 jajek
- 30 dag maku
- 1.5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
ciasto serowe:
- 80 dag tłustego sera
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przyrządzania:
Mak mielimy z połową porcji cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy mak, mąkę z proszkiem i na końcu ubitą na sztywno pianę. Ciasto makowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25×40 cm, wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia, a następnie przyrządzamy masę serową.
Mielemy ser, masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno żółtka. Do masy żółtkowo -maślanej dodajemy ser, mąkę, umyte i osączone rodzynki, skórkę pomarańczową. Łączymy ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy, możliwie równomiernie, na ciasto makowe. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190iC.
Troszku mi nie wyszło rozprowadzenie masy serowej, która jest cięższa i "wchodziła"
mi w masę makową, ale następnym razem zrobię odwrotnie tj. masa serowa a potem makowa
A i jeśli chodzi o masę makowa to poszłam na łatwizne i kupiłam gotową masę makową i dałam tylko połowę porcji cukru niż jest w przepisie
- ciasto makowe:
- - 6 jajek
- 30 dag maku
- 1.5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
ciasto serowe:
- 80 dag tłustego sera
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przyrządzania:
Mak mielimy z połową porcji cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy mak, mąkę z proszkiem i na końcu ubitą na sztywno pianę. Ciasto makowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25×40 cm, wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia, a następnie przyrządzamy masę serową.
Mielemy ser, masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno żółtka. Do masy żółtkowo -maślanej dodajemy ser, mąkę, umyte i osączone rodzynki, skórkę pomarańczową. Łączymy ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy, możliwie równomiernie, na ciasto makowe. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190iC.
Troszku mi nie wyszło rozprowadzenie masy serowej, która jest cięższa i "wchodziła"





Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: