- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto malinowo – cytrynowe wg Ayn
https://www.aynmark.com/archives/215
Składniki:
55 g masła w pokojowej temperaturze
55 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze
2/3 szklanki (135 g) cukru
2 jajka
1 szklanka naturalnego jogurtu
2 łyżeczki esencji waniliowej
otarta skórka z 1 cytryny
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie i posypka:
2 szklanki malin + 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka cukru trzcinowego
Glazura:
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F.
Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm.
Ubić mikserem masło z serem i cukrem do uzyskania jednorodnej masy (2 minuty).
Dodać po jednym jajku, cały czas ubijając (3 minuty).
W misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól.
W miseczce wymieszać jogurt ze skórką cytrynową i wanilią .Dodawać do masy maślanej porcjami masę jogurtową na zmianę z mąką, wymieszać do uzyskania jednorodnej struktury (15 sek.).
Wyłożyć 2/3 masy do formy i wyrównać łopatką. Wyłożyć maliny (1cm od brzegu formy) i ewentualnie posypać cukrem. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałe ciasto i wyrównać. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec 50 -55 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce przez godzinę. Polać glazurą lub ozdobić owocami.
Moje uwagi:
Zrobiłam nieco inaczej, bo jogurt, wanilię i cytrynę dodałam od razu do masy maślanej, którą delikatnie wymieszałam łyżką z suchymi składnikami. Soli dałam zaledwie szczyptę, do masy jajecznej. Oprócz skórki dałam łyżkę soku z cytryny. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zrezygnowałam z cukru do malin, ale sypnęłam ze dwie łyżki na płatki, których też dałam trochę więcej. Piekłam nieco krócej (47 minut).
Glazury nie robiłam - i bez tego jest bardzo smaczne.
https://www.aynmark.com/archives/215
Składniki:
55 g masła w pokojowej temperaturze
55 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze
2/3 szklanki (135 g) cukru
2 jajka
1 szklanka naturalnego jogurtu
2 łyżeczki esencji waniliowej
otarta skórka z 1 cytryny
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie i posypka:
2 szklanki malin + 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka cukru trzcinowego
Glazura:
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F.
Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm.
Ubić mikserem masło z serem i cukrem do uzyskania jednorodnej masy (2 minuty).
Dodać po jednym jajku, cały czas ubijając (3 minuty).
W misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól.
W miseczce wymieszać jogurt ze skórką cytrynową i wanilią .Dodawać do masy maślanej porcjami masę jogurtową na zmianę z mąką, wymieszać do uzyskania jednorodnej struktury (15 sek.).
Wyłożyć 2/3 masy do formy i wyrównać łopatką. Wyłożyć maliny (1cm od brzegu formy) i ewentualnie posypać cukrem. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałe ciasto i wyrównać. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec 50 -55 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce przez godzinę. Polać glazurą lub ozdobić owocami.
Moje uwagi:
Zrobiłam nieco inaczej, bo jogurt, wanilię i cytrynę dodałam od razu do masy maślanej, którą delikatnie wymieszałam łyżką z suchymi składnikami. Soli dałam zaledwie szczyptę, do masy jajecznej. Oprócz skórki dałam łyżkę soku z cytryny. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zrezygnowałam z cukru do malin, ale sypnęłam ze dwie łyżki na płatki, których też dałam trochę więcej. Piekłam nieco krócej (47 minut).
Glazury nie robiłam - i bez tego jest bardzo smaczne.