ciasto malinowo orzechowe

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
DSC03606.JPG


Przepis z magazynu "Good Food" (grudzien 2009), a dokladnie z reklamy konfitury Bonne Maman. (Nie chce robic reklamy ale chyba wypada podac dokladne zrodlo)
Uzylam dzemu innej marki.

Skladniki;
175 g masla, plus do wysmarowania formy
4 lyzki dzemu malinowego
175 g malin mrozonych
150 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
100 g mielonych migdalow
50 g orzechow wloskich, polowek
skorka z cytryny
3 jaja, wymieszane
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawic na 180C. Foremke keksowa wysmarowac maslem. Dzem umiescic w garnku i ogrzewac na wolnym ogniu, mieszajac do uzyskania konystecji soku. Dodac wieksza czesc malin i zamieszac delikatnie garnikiem by owoce polaczyly sie z sokiem, i nie stacily swojego ksztaltu. Do miski przesiac make, proszek do pieczenia. Dosypac cukier, migdaly mielone, orzechy (odlozyc kilka do dekoracji) i skorke z cytryny. Utrzec z maslem i nastepnie z jajkami. Polowe masy przelac do foremki, wylac na nia 3/4 czesci masy owocowej i pokryc pozostala czescia owocow. Posypac pozostalymi orzechami. Piec ok 35- 40 min, lub do tzw. suchego patyczka. Schlodzic i polac pozostalym sosem owocowym. Posypac cukrem pudrem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy