Ciasto marcepanowe

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
200g masy marcepanowej
4 jaja
70g masła
70g cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 kropli olejku migdałowego
150g mąki
30g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masę marcepanową, masło, cukier i jaja połączyć w gładką masę. Sól, cukier waniliowy i olejek migdałowy wmieszać w masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć i wmieszać w masę marcepanową. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto. Piec w 175 stopniach przez 40 minut. Jeżeli pieczemy Mikołaja to upieczonego proszę zostawić w jednej połówce formy do wystudzenia. Wystudzonego udekorować kolorowym lukrem.

Lukier podany do tego ciasta:
175g cukru pudru
1 białko
kropel olejku migdałowego
kilka kropel barwników kolorowych
karmel

Białko utrzeć z cukrem. Do całości dodać kilka kropel olejku migdałowego.Wziąć trochę lukru i połączyć z karmelem z niego zrobić pasek Mikołaja.Udekorować brodę, wąsy, futerko przy płaszczu Mikołaja białym lukrem oraz zrobic białą klamrę przy pasku Mikołaja. Resztę połączyć z czerwonym barwnikiem i zrobić tym lukrem płaszcz Mikołaja i nos. Oczy Mikołaja zrobić ze srebrnych cukierków do dekoracji.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Gusia, te 30g to na pewno maja byc przyprawy korzenne czy moze Speisestärke, a to dwie bardzo rozne rzeczy, Speisestärke to po prostu maka ziemniaczana.
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ruziu jesteś wielka, nie mogliśmy z mężem dojśc co to takiego, dlatego napisałam w nawiasie nazwę niemiecką. Już poprawiam i zapamiętam na całe życie
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Gusia przepis jest bardzo ciekawy a ja uwielbiam marcepan, dlatego chcialam sie upewnic co do tej maki, chce wyprobowac ten smakolyk