Ciasto marchewkowe najlepsze pod słońcem

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
To moje wykonanie

POLEWA- krem

1 serek homogenizowany
1 szklanka cukru pudru
1 śmietanka kremówka- ubić
3 łyżeczki żelatyny- 3 łyżki wody

czekolada deserowa do dekoracji

WYKONANIE- Serek utrzeć z cukrem, dodać ubitą śmietankę, na końcu rozpuszczoną żelatynę

 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Witam;
Nie mogłam się zdecydować które lepsze przełożone czy z bakaliami zrobiłam więc z podwójnej porcji i jedno przełożyłam a do drugiej części dałam dużo rodzynków i orzechy. Ciasto podzieliłam na nierówne części. To bakaliowe było zbyt rzadkie dlatego sypnęłam trochę mąki i wyszło jak należy. Szkoda, że od "czystego" tez nie sypnęłam albo mogłam odlać trochę soku i byłoby ok. a tak trochę za dużo ma wilgoci.
Pod masą i dekoracja na górze to tegoroczna śliwka w czekoladzie.
Tak się prezentują:
im000466.jpg


P.S. Rodzince smakują oba.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ciasto jest przepyszne, ze zdjęć wydawało się, że będzie ciężkie i zbite
a ku mojemu zdziwieniu jest ono bardzo puchate i delikatne,
ciężko je było kroić więc podziwiam osoby które całe ciasto przekroiły wzdłuż
icon_eek.gif

Dodałam 1 1/2 szklanki cukru i uważam, że jednak 1 szklanka stanowczo by wystarczyła bo jest strrrasznie słodkie,
oleju wlałam tylko 1 szklankę i dałam 3 płaskie łyżeczki proszku, orzechy pominęłam z powodu ich braku
icon_sad.gif


Dziękuję za przepis Lisko
anbetung.gif
w całym domu pachnie piernikiem
icon_lol.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zrobione w weekend, smakował wszystkim, nawet dzieciom
icon_smile.gif
Szymek powiedział, że ciacho jest przepyszne,a le na drugi raz mogłabym zrezygnowac z marchewki :0

Cukru wsypałam 1 szkalnkę, oleju 1 szklankę, sody nie dawałam, za to 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Przepis mam podobny to i zdjecie tu wstawie

IMG_1328.JPG IMG_1332.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1328.JPG
    IMG_1328.JPG
    108.2 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_1332.JPG
    IMG_1332.JPG
    88.8 KB · Wyświetleń: 2

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Znów zrobiłam to ciasto, tym razem z polewą i orzeszkami
lecker.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Popelniłam moje pierwsze w życiu ciasto marchewkowe. Nie spodziewałam sie, że ono takie smaczne jest.
Zgodnie z sugestią dziewczyn zmiejszylam cukier, olej, proszek i sodę, pominęłam cynamon i dodałam świeży imbir.
Chodzę i podjadam, to ciasto wchodzi do mojego stałego repertuaru.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,049
6,505
113
Pyszne.
Zrobiłam z tyloma modyfikacjami (szklanka oleju, szklanka cukru, o łyżeczkę mniej sody i cynamonu, mąka pełnoziarnista, cukier trzcinowy, mnóstwo bakalii, świeży i suszony imbir), że się zastanawiam, czy to jeszcze ten przepis...
icon_smile.gif


marchewkowe_z_bakaliami.jpg
 

Załączniki

  • marchewkowe_z_bakaliami.jpg
    marchewkowe_z_bakaliami.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,049
6,505
113
Myślę, że ok. pół godziny.
Ja swoje ciasto piekłam dłużej niż w przepisie, bo bardzo wysokie mi wyrosło i patyczek po określonym czasie wciąż był lepki, ale muffinkom pół godziny wystarczy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dziekuje Joanno,

grubosc maki ma znaczenie? Jak zmienia wypiek?
Bo ze pelna maka potrzebuje wiecej plynow to wiem
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,049
6,505
113
Nie wiem, jak zmienia wypiek, bo nie mam porównania ze zwykła mąką - piekłam to ciasto pierwszy raz.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Popełniłam to ciasto ponownie.
Jest przepyszne, niesamowicie wilgotne, aromatyczne.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zrobilam po raz kolejny po latach. Oleju dalam 1/2 szklanki + ponad 1/2 szklanki musu jablkowego, cukier trzcinowy 1 szklanke i make z pelnego przemialu. Przelozylam tez ciasto kremem budyniowym. Jak smakuje napisze pozniej i zalacze zdjecie przekroju, a co!
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • DSCF1267.JPG
    DSCF1267.JPG
    276.9 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pyszne!
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSCF1278.JPG
    DSCF1278.JPG
    283.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy