Ciasto marchewkowe najlepsze pod słońcem

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam :mrgreen: i właśnie się nim opycham, tak zdrowo na wieczór :dump: :lol: ciacho jest pyszne, dziekuje bardzo za przepis :bussi:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Piekłam. W sumie dość fajne ciasto, ale jak dla mnie zbyt wyczuwalny jest proszek... czy to soda - sama nie wiem - czuć niemiły posmak na języku.
2 łyżeczki proszku i 2 łyżeczki sody w jednym cieście to jak dla mnie zbyt wiele.

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
Ciasto pycha, a co najlepsze w nim to 15 minut roboty
icon_smile.gif

Uwielbiam takie ciasta.
icon_smile.gif

Ciasto wilgotne, slodziutkie. Polecam

an-nuszka

Member
Lut 25, 2007
2
0
0
Zrobiłam ciasto marchewkowe w następujący sposób
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki startej marchewki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy trochę tłuszczu (margaryny)do nasmarowania formy
Ukręcić jajka z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cukier waniliowy, cynamon, olej i na koniec marchewkę. Ciasto powinno być gęste. Smarujemy formę i wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu przekroiłam na dwa blaty.
Nasączyłam dolny blat ponczem:
2/3 szklanki mocnej herbaty
40ml wódki
sok z cytryny, cukier

Na to wyłożyłam ugotowaną wcześniej masę:
600 ml mleka
2 budynie
3 łyżki masła
kilka dużych kropli rumu
3 łyżki wiórek kokosowych

Przykryłam drugim blatem, który następnie nasączyłam ponczem.
Ciasto było mniam, mniam i długo nie przetrwało
icon_wink.gif

marchewkowe_1.jpg

marchewkowe_2.jpg

Załączniki

• marchewkowe_1.jpg
    marchewkowe_1.jpg
    441.1 KB · Wyświetleń: 1
  • marchewkowe_2.jpg
    marchewkowe_2.jpg
    518.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
An- nuszko............ Brak mi słów.
Super zdjęcia
Super pomysł

daumen.gif

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
moje dzisiejsze pycha
IMG_1106_1.JPG
IMG_1112_1.JPG
IMG_1108_1.JPG

Załączniki

• IMG_1106_1.JPG
    IMG_1106_1.JPG
    149.9 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_1112_1.JPG
    IMG_1112_1.JPG
    221.8 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_1108_1.JPG
    IMG_1108_1.JPG
    154.6 KB · Wyświetleń: 1

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Uwielbiam to ciasto, tylko faktycznie czasami drażni mnie posmak proszku czy sody, nie wiem. Za pierwszym razem jak robiłam, tego posmaku nie było i dlatego zakochałam się w nim. Mąż już kupił worek marchewki i dzisiaj na pewno zrobię. Nie mogę się już doczekać wieczora.

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
mmmmmmmmmmmm..............
mniam.gif
mmmmmmmmmmmmmmm
chyba nie myślicie, że zdążyłam sfotografować
uwielbiam, tylko następnym razem trochę mniej cukru
ale szybko będzie bo lubię
sody dałam jedną łyżeczkę, było bez posmaku no i trochę jaśniejsze przez to, ale mmmmmmmmmmmmmm...
Jeżeli chodzi o tarcie, to ja sobie ułatwiam następująco: puszczam obraną marchewkę przez sokowirówkę ( mam bardzo starą, nie wiem jak trą teraźniejsze). Połowę soku spijam ochoczo( może nawet więcej) a resztę oddaję marchewce, ewentualnie polewam ją sokiem pomarańczowym
lecker.gif
, no i z tego odzyskanego miąższu robię ciasto, oczywiście mmmmmmmmmmmmmm...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
W piatek zrobilam to ciasto, poniewaz jak u poprzedniczki kupilismy worek marchewki (glownie w celu robbienia soku, bo ja uwielbiam swiezy sok z marchewki) no i szkoda bylo mi troche wyrzucac to, co po tym soku zostalo. Do ciasta dalam wiec 2 szklanki startych pozostalosci po soku + szklanke soku. Dalam tez nieco mniej zarowno sody, jak i proszku, za to wiecej cynamonu. Aha, i zamiast oleju - oliwa z oliwek.

Efekt jest taki:

100_6993.JPG

Zabralam je wczoraj do znajomych. Pyszne, cudowne, juz mam przykazane zrobic je nastepnym razem, kiedy sie spotkamy. No a jako, ze ten worek marchewki jeszcze jest do polowy pelny, cos czuje, ze w przyszlym tygodniu znow bedzie u nas na stole...

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Cinka @ 2 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=387655Piekłam. W sumie dość fajne ciasto, ale jak dla mnie zbyt wyczuwalny jest proszek... czy to soda - sama nie wiem - czuć niemiły posmak na języku.
2 łyżeczki proszku i 2 łyżeczki sody w jednym cieście to jak dla mnie zbyt wiele.
handclasp.gif

Przy drugim razie zrezygnowałam z jednej łyżeczki sody i z jednej proszku a także z 1/4 szklanki oleju i 1/2 szklanki cukru i było ok. Wyrosło ładnie, smakowało dobrze. U mnie blaszka prostokątna 35 cm na 23 cm.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy