- Lis 28, 2005
- 33,928
- 6,344
- 113
Ciasto maślankowo - kokosowe
Składniki:
2 szklanki* cukru
2 szklanki maślanki
3 jajka
4 szklanki mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki 30 - 36%
Wykonanie:
Cukier wymieszać z maślanką, dodać jajka, mąkę, proszek i sól, wymieszać.
Przełożyć na dużą blaszkę ( z wyposażenia piekarnika), posypać mieszanką wiórków kokosowych i cukru.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące skropić śmietanką.
* 1 szklanka =1 filiżanka
Przepis znalazłam kiedyś na forum WŻ. Podała go Wariacja jako tłumaczenie przepisu przywiezionego z Niemiec.
Piekąc to ciasto, dałam więcej posypki kokosowej niż w przepisie i tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru w cieście. Było naprawdę smaczne, na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 szklanki* cukru
2 szklanki maślanki
3 jajka
4 szklanki mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki 30 - 36%
Wykonanie:
Cukier wymieszać z maślanką, dodać jajka, mąkę, proszek i sól, wymieszać.
Przełożyć na dużą blaszkę ( z wyposażenia piekarnika), posypać mieszanką wiórków kokosowych i cukru.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące skropić śmietanką.
* 1 szklanka =1 filiżanka
Przepis znalazłam kiedyś na forum WŻ. Podała go Wariacja jako tłumaczenie przepisu przywiezionego z Niemiec.
Piekąc to ciasto, dałam więcej posypki kokosowej niż w przepisie i tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru w cieście. Było naprawdę smaczne, na ciepło i na zimno.
Ostatnią edycję dokonał moderator: