Ciasto migdałowe z polewą kokosową

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z kolekcji "Kuchnia Świata - Kuchnia Chińska".

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki

Polewa:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku ananasowego (ja dałam więcej, aby powstała papka)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej


Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić. Jajka ubić z cukrem mikserem co najmniej 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodać olejek migdałowy i mąkę z proszkiem i solą. Teraz mieszać już ręcznie dodając mleczko kokosowe (ja mieszałam rózgą). MIeszać tak długo aż ciasto będzie gładkie i jednolite, ale niezbyt gęste. NIE UBIJAĆ MIKSEREM !
Ciasto wlać do tortownicy (ja użyłam 26 ale lepsza będzie 24 cm). Piec 30 minut w temp. 170st.C.

Polewa:
Zmiksować sok ananasowy z mąką kukurydzianą. Zagotować mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlać mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, gotować jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i polać ostygnięte ciasto.

Uwaga!!!
Krem (polewa) jest bardzo słodki, może być podawany jako deser.

Ja ciasto dodatkowo posypałam wiórkami wymieszanymi z płatkami migdałowymi.

migdalowe_z_polewa_kokosowa_.jpg

nam bardzo smakowało
lecker.gif
 

Załączniki

  • migdalowe_z_polewa_kokosowa_.jpg
    migdalowe_z_polewa_kokosowa_.jpg
    164 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy