Przepis pochodzi z kolekcji "Kuchnia Świata - Kuchnia Chińska".
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
Polewa:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku ananasowego (ja dałam więcej, aby powstała papka)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić. Jajka ubić z cukrem mikserem co najmniej 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodać olejek migdałowy i mąkę z proszkiem i solą. Teraz mieszać już ręcznie dodając mleczko kokosowe (ja mieszałam rózgą). MIeszać tak długo aż ciasto będzie gładkie i jednolite, ale niezbyt gęste. NIE UBIJAĆ MIKSEREM !
Ciasto wlać do tortownicy (ja użyłam 26 ale lepsza będzie 24 cm). Piec 30 minut w temp. 170st.C.
Polewa:
Zmiksować sok ananasowy z mąką kukurydzianą. Zagotować mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlać mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, gotować jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i polać ostygnięte ciasto.
Uwaga!!!
Krem (polewa) jest bardzo słodki, może być podawany jako deser.
Ja ciasto dodatkowo posypałam wiórkami wymieszanymi z płatkami migdałowymi.
nam bardzo smakowało
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
Polewa:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku ananasowego (ja dałam więcej, aby powstała papka)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić. Jajka ubić z cukrem mikserem co najmniej 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodać olejek migdałowy i mąkę z proszkiem i solą. Teraz mieszać już ręcznie dodając mleczko kokosowe (ja mieszałam rózgą). MIeszać tak długo aż ciasto będzie gładkie i jednolite, ale niezbyt gęste. NIE UBIJAĆ MIKSEREM !
Ciasto wlać do tortownicy (ja użyłam 26 ale lepsza będzie 24 cm). Piec 30 minut w temp. 170st.C.
Polewa:
Zmiksować sok ananasowy z mąką kukurydzianą. Zagotować mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlać mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, gotować jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i polać ostygnięte ciasto.
Uwaga!!!
Krem (polewa) jest bardzo słodki, może być podawany jako deser.
Ja ciasto dodatkowo posypałam wiórkami wymieszanymi z płatkami migdałowymi.

nam bardzo smakowało
