Ciasto mleczno-kakaowe

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Składniki:

1 kostka masła lub margaryny
1 i 1/2 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
4 szkl. mąki
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżki powideł lub marmolady
1 łyżka cynamomu

Wykonanie:

Mleko, masło, cukier zagotować, ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, następnie kakao, cynamon i powidła.
Jako ostatnie dodać jajka, dobrze wymieszać, wylać na natłuszczoną prostokątną formę.
Piec ok. godziny w 180 stopniach (ale zawsze warto przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem).

Można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
_________________

Robiłam to ciasto w dwóch wariantach - z cynamonem i bez, każde było bardzo smaczne.
To ciasto dłuugo zachowuje świeżość. Przypuszczam, że byłoby pyszne przełożone jakąś masą do W-Ztki.

pozdrawiam
Basia