Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
1 i 1/2 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
4 szkl. mąki
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżki powideł lub marmolady
1 łyżka cynamomu
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier zagotować, ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, następnie kakao, cynamon i powidła.
Jako ostatnie dodać jajka, dobrze wymieszać, wylać na natłuszczoną prostokątną formę.
Piec ok. godziny w 180 stopniach (ale zawsze warto przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem).
Można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
_________________
Robiłam to ciasto w dwóch wariantach - z cynamonem i bez, każde było bardzo smaczne.
To ciasto dłuugo zachowuje świeżość. Przypuszczam, że byłoby pyszne przełożone jakąś masą do W-Ztki.
pozdrawiam
Basia
1 kostka masła lub margaryny
1 i 1/2 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
4 szkl. mąki
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżki powideł lub marmolady
1 łyżka cynamomu
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier zagotować, ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, następnie kakao, cynamon i powidła.
Jako ostatnie dodać jajka, dobrze wymieszać, wylać na natłuszczoną prostokątną formę.
Piec ok. godziny w 180 stopniach (ale zawsze warto przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem).
Można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
_________________
Robiłam to ciasto w dwóch wariantach - z cynamonem i bez, każde było bardzo smaczne.
To ciasto dłuugo zachowuje świeżość. Przypuszczam, że byłoby pyszne przełożone jakąś masą do W-Ztki.
pozdrawiam
Basia