- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
O tym cieście można tylko powiedzieć WOW, jeszcze czegoś takiego nie jadłam, konsystencją przypomina amerykański cheesecake, jest ekstremalnie czekoladowe, bardzo kremowe, wyraźnie przebija się w nim alkohol i pomarańcza, mimo że nie jestem wielką fanką czekolady, to ciasto bardzo mi smakuje, aczkolwiek ma się dość po małym kawałku. Przepis znalazłam u Dorotus:
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-...komentarz247772.
Piekłam w tortownicy 19 cm i podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki:
5 średnich jajek
75 g jasnego muscovado
300 g czekolady (2 gorzkie 70% i jedna mleczna)
200 ml śmietanki 30%
60 ml wódki
skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170º C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem, całą formę z zewnątrz uszczelnić folią aluminiową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, całe jajka ubić mocno z cukrem, do momentu aż będą spływać grubą wstęgą, stopniowo dodać roztopioną czekoladę dalej ubijając do połączenia składników. Śmietanę wymieszać z wódką i skórką pomarańczową, wmieszać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie połączyć. Przelać do formy i ustawić ją w naczyniu żaroodpornym o większej średnicy, ostrożnie nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy, ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Wstawić do piekarnika, piec 25 minut, po tym czasie przykryć wierzch folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wstawić na całą noc do lodówki, dopiero wtedy osiąga właściwą konsystencję i smak.
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-...komentarz247772.
Piekłam w tortownicy 19 cm i podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki:
5 średnich jajek
75 g jasnego muscovado
300 g czekolady (2 gorzkie 70% i jedna mleczna)
200 ml śmietanki 30%
60 ml wódki
skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170º C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem, całą formę z zewnątrz uszczelnić folią aluminiową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, całe jajka ubić mocno z cukrem, do momentu aż będą spływać grubą wstęgą, stopniowo dodać roztopioną czekoladę dalej ubijając do połączenia składników. Śmietanę wymieszać z wódką i skórką pomarańczową, wmieszać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie połączyć. Przelać do formy i ustawić ją w naczyniu żaroodpornym o większej średnicy, ostrożnie nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy, ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Wstawić do piekarnika, piec 25 minut, po tym czasie przykryć wierzch folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wstawić na całą noc do lodówki, dopiero wtedy osiąga właściwą konsystencję i smak.