- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
z nowej kolekcji prostych i eleganckich przepisow
100g cukru pudru
100g margaryny bezmlecznej
2 jajka
100g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
opcjonalnie: farfocle skorki pomaranczowej do dekoracji
200g czekolady deserowej lub gorzkiej
starta skorka z 2 pomaranczy
sok z 1 pomaranczy
4 jajka
Ubic maslo z cukrem. Stopniowo dodawac rozbeltane jajka mieszajac dobrze drewniana lyzka.
Przesiac make z proszkiem i kakao. Dodac polowe i dobrze wymieszac zanim doda sie reszte.
Wlac do wysmarowanej margaryna tortownicy (23cm) i piec w nagrzanym piekarniku (350F/180C) ok 20 min. Ciasto ma urosnac i pozostac sprezyscie miekkie.
Wystudzic w formie.
Czekolade rozpuscic na parze. Do przestudzonej dodac skorke, sok pomaranczowy i zoltka.
Na koniec stopniowo dodawac piane z bialek zaczynajac od duzej lyzki, stopniowo mozna zwiekszyc ilosc piany na jeden 'wsad'.
Mase wylozyc na ciasto i odstawic do lodowki do zastygniecia.
moje uwagi
Ciasto wyrownac w tortownicy tak, zeby dotykalo bokow. Inaczej rosnie z gorka i pozniej krem ucieka. Akurat u mnie nie duzo, ale to nowa forma.
Bardzo koniecznie wskazane nasaczenie. Mysle, ze Grand Marnier bylby doskonaly, ale moze tez byc syrop pomaranczowy.

100g cukru pudru
100g margaryny bezmlecznej
2 jajka
100g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
opcjonalnie: farfocle skorki pomaranczowej do dekoracji
200g czekolady deserowej lub gorzkiej
starta skorka z 2 pomaranczy
sok z 1 pomaranczy
4 jajka
Ubic maslo z cukrem. Stopniowo dodawac rozbeltane jajka mieszajac dobrze drewniana lyzka.
Przesiac make z proszkiem i kakao. Dodac polowe i dobrze wymieszac zanim doda sie reszte.
Wlac do wysmarowanej margaryna tortownicy (23cm) i piec w nagrzanym piekarniku (350F/180C) ok 20 min. Ciasto ma urosnac i pozostac sprezyscie miekkie.
Wystudzic w formie.
Czekolade rozpuscic na parze. Do przestudzonej dodac skorke, sok pomaranczowy i zoltka.
Na koniec stopniowo dodawac piane z bialek zaczynajac od duzej lyzki, stopniowo mozna zwiekszyc ilosc piany na jeden 'wsad'.
Mase wylozyc na ciasto i odstawic do lodowki do zastygniecia.
moje uwagi
Ciasto wyrownac w tortownicy tak, zeby dotykalo bokow. Inaczej rosnie z gorka i pozniej krem ucieka. Akurat u mnie nie duzo, ale to nowa forma.
Bardzo koniecznie wskazane nasaczenie. Mysle, ze Grand Marnier bylby doskonaly, ale moze tez byc syrop pomaranczowy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: