Ciasto na oleju sd_silver

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mam nadz że Silver nie bedzie miała nic przeciwko, ale ja po prostu muusze pochwalić ten przepis i pochwalić się zdjęciami :lol: a akurat sezon owocowy jest więc mówię Wam, pieczcie to cudo
icon_smile.gif

Ciasto na oleju

Ciasto ratunkowe, gdy trzeba zrobić coś na szybko

składniki
2 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
owoce: jabłka, jagody, truskawki, itp.

sposób przygotowania
Jajka wymieszać z cukrem, dodać mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować na jednolitą masę. Na wierzchu układać dowolne sezonowe owoce, piec około 40 minut w 160 stopni.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A to są już moje zdjęcia i moja opinia:

dsc060936mj.png

dsc060970nb.png

Ciasto wyrosło pięknie i w ogóle nie ma zakalca, mimo że w składzie jest mleko. Jest takie pulchniutkie i mięciutkie, złociutkie i świeżutkie że ach :lol: no i nie mówiąc o tym, że robi sie w 15 min. Całe zniknęło w jeden dzień, mimo że moi bracia nie lubią truskawek ani czereśni (bo pół zrobiłam z jednym, pół z drugim). Robiłam w sumie trzy razy i już chyba nigdy nie zrobię innego ciasta z owocami.

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
Mam pytanie-czy owoce mozna wmieszac do srodka ciasta? Bo chcialam sporbowac z porzeczkami
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja mam przepis bez mleka, ale wydawalo mi sie bardzo geste. Choc co do wyrastania i smaku nie mialam zastrzezen.
Mam juz przygotowane nektarynki. Oj nie upiecze sie im. W ciescie wyladuja.

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
Zrobilam z porzeczkami, posypalam nimi gore ciasta (bylo ich naprawde sporo :lol: ). Wyszlo genialne-dopieklo sie, zero zakalca, rodzinka zjadla juz prawie cale pyszny przepis-polecam!
icon_smile.gif

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robiłam wczoraj. Super szybkie. Wyszło bardzo puszyste, bez zakalca. Super smaczne

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Dzis upiekłam, dziecinnie łatwe, bardzo dobre - wykorzystałam ostatanie sliwki w tym roku.... Polecam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy