Joanna @ 10 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899266mąka, szczypta soli, gorące (lub ciepłe) mleko. Jest po prostu idealne. Daje się bardzo cienko wałkować (bez podsypywania), jest elastyczne i miekkie po ugotowaniu. Polecam do wypróbowania.O, na pewno wypróbuję. Zaintrygował mnie ten przepis.
Margarete @ 23 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1052171Zrobilam ciasto na pierogi Joanny dzis do pierozkow z gorgonzola. Sprezyste, nie zmieniajace ksztaltu pierogow, wspaniale sie lepi bez podsypywania maka i to mi sie bardzo podobalo! Walkowalam bardzo cieniutko. Bardzo dobre ciasto na male pierozki. Dziekuje Ci Joanno![]()
Bardzo się cieszę! Przyznam się od razu, że podpatrzyłam ten pomysł od nadbużańskiej gospodyni w jednym z programów Makłowicza i "pokochałam" bez reszty.![]()
Kawo, będę z ciekawością czekać na Twoją ocenę.
Margarete @ 23 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1052009Wyprobowalam juz wszystkie mozliwe przepisy na pierogowe ciasto i do kazdego mam jakies zastrzezenia. Moim idealem byloby ciasto bez tluszczu - a wiec nie tak bardzo kaloryczne no i takie, ktore by mialo idealna spojnosc, nie bylo ani za miekkie ani za twarde, nie rozrywalo sie po ugotowaniu a takze takie, ktore by sie dobrze lepilo.Może spróbujesz kiedyś z tego przepisu?
Proporcje trzeba sobie dobrać, bo każda mąka inaczej wchłania płyn. Ja robię w proporcji: 40 dkg mąki, 200-250 ml maślanki. Wychodzi mi z tej porcji około 60 pierogów. Też próbowałam różne ciasta, ale od przeczytania tego przepisu - już przy nim pozostałam. Czasami do maślanki dodaję małe jajko.
hazo @ 23 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1052362Może spróbujesz kiedyś z tego przepisu?
Proporcje trzeba sobie dobrać, bo każda mąka inaczej wchłania płyn. Ja robię w proporcji: 40 dkg mąki, 200-250 ml maślanki. Wychodzi mi z tej porcji około 60 pierogów. Też próbowałam różne ciasta, ale od przeczytania tego przepisu - już przy nim pozostałam. Czasami do maślanki dodaję małe jajko.Tez sprobuje Hazo, dzieki.Ostatnio mam taki okres w zyciu ze nic tylko siedze w kuchni i w dodatku sprawia mi to wielka przyjemnosc. Czyli czas na eksperymenty.![]()
Joanna @ 10 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899266mąka, szczypta soli, gorące (lub ciepłe) mleko. Jest po prostu idealne. Daje się bardzo cienko wałkować (bez podsypywania), jest elastyczne i miekkie po ugotowaniu. Polecam do wypróbowania.Wypróbowałam. Jest tak jak pisze Joanna: IDEALNE.
Oczywiscie musialam poeksperymentować i zrobilam jedna porcje ciasta z maki pszennej 2000. Tu sie niestety nieco kleilo przy wyrabianiu i musiala podsypywać do wałokwania, za to cudnie gralo z farszem z rosolowej wolowiny. Oraz z farszem z kapusty z pigwą.
Joanno!![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.