- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
3 rozgotowane ziemniaki
5 dag deserowej czekolady
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
torebka cukru waniliowego
2 jajka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Polewa:
białko
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki rumu
Wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodać cynamon, imbir i cukier waniliowy. Wsypać przesianą mąkę i proszek, wlać mleko, dodać czekoladę i ziemniaki. Całość wymieszać na gładką masę i nałożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40-50 minut w 180 C.
Polewa:
Białko lekko ubić. Wsypać cukier puder i kakao, wlać rum. Całość utrzeć na gładką masę. Ciepłe, ale nie gorące ciasto pokryć polewą.
Ciasto można posypać orzechowym krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
3 rozgotowane ziemniaki
5 dag deserowej czekolady
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
torebka cukru waniliowego
2 jajka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Polewa:
białko
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki rumu
Wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodać cynamon, imbir i cukier waniliowy. Wsypać przesianą mąkę i proszek, wlać mleko, dodać czekoladę i ziemniaki. Całość wymieszać na gładką masę i nałożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40-50 minut w 180 C.
Polewa:
Białko lekko ubić. Wsypać cukier puder i kakao, wlać rum. Całość utrzeć na gładką masę. Ciepłe, ale nie gorące ciasto pokryć polewą.
Ciasto można posypać orzechowym krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!