- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Świetne ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu. Strucle zrobione z tego ciasta są kształtne, nie pękają. Polecam wypróbować.Nadaje się także na rogaliki czy inne drobne wypieki.
1 kg mąki
2 kostki margaryny
10 dag drożdży
2 jajka( może być więcej)
10 dag cukru
5-6 łyżek mleka
Wszystkie składniki zagnieść razem. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie jest gotowe. Wyłożyć wtedy na stolnicę posypaną mąką, zagnieść jeszcze raz krótko, podzielić na ok.6 kawałków i formować strucle nadziewając je dowolnym farszem, ale mnie najlepiej smakują z masą makową. Gotowe strucle, gdy lekko podrosną, zawinąć ciasno w papier do pieczenia zostawiając na końcach zapas papieru. Ciasto będzie rosło wzdłuż.
Można formować dowolnej wielkości strucle, jeśli będą większe wyjdzie ich mniej niż 6, oczywiście. Ale ja lubię wąskie i długie wtedy ślicznie wyglądają. Kawałek ciasta na jedną struclę po rozwałkowaniu ma u mnie wymiary ok. 20x30 cm i jest gruby na ok.0,5-1 cm.
Po upieczeniu dobrze jest ciasto polukrować.
EDIT 2012r.:
wszystkie zdjęcia z tego postu zniknęły, a przedstawiały instruktaż robienia rogalików i strucli-od początku do efektu końcowego, niestety nie mam ich już nigdzie na swoich zasobach
wstawię chociaż, znalezione cudem, inne stare zdjęcia makowców z tego ciasta:
strucla zawijana:
i w formie przekładańca:

1 kg mąki
2 kostki margaryny
10 dag drożdży
2 jajka( może być więcej)
10 dag cukru
5-6 łyżek mleka
Wszystkie składniki zagnieść razem. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie jest gotowe. Wyłożyć wtedy na stolnicę posypaną mąką, zagnieść jeszcze raz krótko, podzielić na ok.6 kawałków i formować strucle nadziewając je dowolnym farszem, ale mnie najlepiej smakują z masą makową. Gotowe strucle, gdy lekko podrosną, zawinąć ciasno w papier do pieczenia zostawiając na końcach zapas papieru. Ciasto będzie rosło wzdłuż.
Można formować dowolnej wielkości strucle, jeśli będą większe wyjdzie ich mniej niż 6, oczywiście. Ale ja lubię wąskie i długie wtedy ślicznie wyglądają. Kawałek ciasta na jedną struclę po rozwałkowaniu ma u mnie wymiary ok. 20x30 cm i jest gruby na ok.0,5-1 cm.
Po upieczeniu dobrze jest ciasto polukrować.
EDIT 2012r.:
wszystkie zdjęcia z tego postu zniknęły, a przedstawiały instruktaż robienia rogalików i strucli-od początku do efektu końcowego, niestety nie mam ich już nigdzie na swoich zasobach

wstawię chociaż, znalezione cudem, inne stare zdjęcia makowców z tego ciasta:
strucla zawijana:


i w formie przekładańca:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: