- Lis 18, 2007
- 3,319
- 1
- 0
http://palachinka.blogspot.com/2009/01/nesquik-cake.html to jest przepis na ktorym sie wzorowalam z lenstwa i braku czasu poprostu zrobilam biszkopt.
To jest oryginalny przepis przetlumaczony przez .agatke.: dziekuje Ci Agatko
Spody
2 białka jaj
2 łyżki cukru
1,5 łyżki zmielonych orzechów
1/2 łyżki mąki
szczypta soli
Białka ubić z solą. Dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać orzechy i mąkę.
Piec w formie o śr. 20 cm w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Potrzebne są 3 takie spody.
We wlasciwej wersji zrobie przy najblizszej okazji, bo moja skrocona smakuje wysmienicie
Biszkopt z przepisu Hichi
Krem Nesquik :
6 żółtek
340 ml mleka
3,5 łyżki mąki
dalam 2 lyzeczki(w przepisie jest 3.5 lyzki + 85 g cukru co pominelam a krem i tak byl slodki uwazam to za nie potrzebna ilosc cukru)
85 g masła
70 g kakao Nesquik(dalam wiecej 90g)
Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem, gotować stale mieszając aż masa zgęstnieje.
Nie przerywać mieszania, bo łatwo to spalić. (To prawda tzrba uwazac). Odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować maslo i proszek Nesquik na gładką masę. Miksując dodawać po łyżce schodzonej masy jajecznej.
Odstawić do lodówki. Strasznie smaczny tez krem musialam sie powstrzymac by nie zjesc go calego z miski
Czesc biala :
400 ml kremowki
1 op cukru waniliowego
1 listek zelatyny rozpuszczony w kilki lyzkach mleka
Smietane ubic z cukrem waniliowy i dodac rozpuszczona zelatyne.
Przeciac biszkopt, ja tylko na 2 razy i kolejno :
biszkopt
masa Nesquik
kremowka itd..
Gore posypalam mielonymi orzechami i proszkiem Nesquik.
Badzo smakowal mi ten torcik zwlaszcza polaczenie mas Nesquikowej i kremowki pycha
Robilam z 1/3 skladnikow w formie 18 cm dlatego przekroilam tylko na 2.
To jest oryginalny przepis przetlumaczony przez .agatke.: dziekuje Ci Agatko

Spody
2 białka jaj
2 łyżki cukru
1,5 łyżki zmielonych orzechów
1/2 łyżki mąki
szczypta soli
Białka ubić z solą. Dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać orzechy i mąkę.
Piec w formie o śr. 20 cm w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Potrzebne są 3 takie spody.
We wlasciwej wersji zrobie przy najblizszej okazji, bo moja skrocona smakuje wysmienicie
Biszkopt z przepisu Hichi

Krem Nesquik :
6 żółtek
340 ml mleka
3,5 łyżki mąki
dalam 2 lyzeczki(w przepisie jest 3.5 lyzki + 85 g cukru co pominelam a krem i tak byl slodki uwazam to za nie potrzebna ilosc cukru)
85 g masła
70 g kakao Nesquik(dalam wiecej 90g)
Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem, gotować stale mieszając aż masa zgęstnieje.
Nie przerywać mieszania, bo łatwo to spalić. (To prawda tzrba uwazac). Odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować maslo i proszek Nesquik na gładką masę. Miksując dodawać po łyżce schodzonej masy jajecznej.
Odstawić do lodówki. Strasznie smaczny tez krem musialam sie powstrzymac by nie zjesc go calego z miski

Czesc biala :
400 ml kremowki
1 op cukru waniliowego
1 listek zelatyny rozpuszczony w kilki lyzkach mleka
Smietane ubic z cukrem waniliowy i dodac rozpuszczona zelatyne.
Przeciac biszkopt, ja tylko na 2 razy i kolejno :
biszkopt
masa Nesquik
kremowka itd..

Gore posypalam mielonymi orzechami i proszkiem Nesquik.
Badzo smakowal mi ten torcik zwlaszcza polaczenie mas Nesquikowej i kremowki pycha

Robilam z 1/3 skladnikow w formie 18 cm dlatego przekroilam tylko na 2.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: