- Lis 13, 2005
- 9,189
- 2,743
- 113
Przepis znaleziony kilka lat temu na forum Galeria Potraw http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138800...316.html?wv.x=2
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm):
150 g drobnego cukru
100 g miękkiego masła
150 g orzechów włoskich (waga bez skorupek)
40 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
25 ml rumu
ewentualnie polewa czekoladowa z 115 g czekolady 55% + 25 g masła lub lukier z likierem orzechowym (200 g cukru pudru + likier orzechowy)
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem
2. Drobno posiekać orzechy w blenderze (albo ręcznie, nożem) i wymieszać je z połową cukru (75 g).
3. Drugą połowę cukru (75 g) utrzeć z masłem.
4. Dodać orzechy z cukrem, wymieszać (można mikserem).
5. Nadal miksując, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę, sól i rum,
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy i piec 40-50 minut w 150°C z termoobiegiem
Uwagi autorki:
1. Użyłam zwykłej okrągłej formy i miałam kłopoty z wyjęciem ciasta. (Boki odeszły ładnie, spód nie chciał.) Lepiej użyć tortownicy.
2. Ciasto wychodzi płaskie. Nie martwcie się, takie ma być, takie jest w oryginale.
3. Polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, wilgotne, bardzo orzechowe i robi się je 10 minut.
Moje uwagi: chyba można wymieszać tylko żółtka, a białka ubić i dodać pianę na końcu. Tak ja zrobiłam. Lukier zrobiłam z cukru pudru, likieru Frangelico i odrobiny bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej. Piekłam w kwadratowej formie (20x20) wyłożonej papierem na krzyż z wystającymi ponad brzegi końcami papieru, żeby można było łatwo wyjąć po upieczeniu.
źródło: https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-d...erigord-2075282


Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm):
150 g drobnego cukru
100 g miękkiego masła
150 g orzechów włoskich (waga bez skorupek)
40 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
25 ml rumu
ewentualnie polewa czekoladowa z 115 g czekolady 55% + 25 g masła lub lukier z likierem orzechowym (200 g cukru pudru + likier orzechowy)
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem
2. Drobno posiekać orzechy w blenderze (albo ręcznie, nożem) i wymieszać je z połową cukru (75 g).
3. Drugą połowę cukru (75 g) utrzeć z masłem.
4. Dodać orzechy z cukrem, wymieszać (można mikserem).
5. Nadal miksując, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę, sól i rum,
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy i piec 40-50 minut w 150°C z termoobiegiem
Uwagi autorki:
1. Użyłam zwykłej okrągłej formy i miałam kłopoty z wyjęciem ciasta. (Boki odeszły ładnie, spód nie chciał.) Lepiej użyć tortownicy.
2. Ciasto wychodzi płaskie. Nie martwcie się, takie ma być, takie jest w oryginale.
3. Polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, wilgotne, bardzo orzechowe i robi się je 10 minut.
Moje uwagi: chyba można wymieszać tylko żółtka, a białka ubić i dodać pianę na końcu. Tak ja zrobiłam. Lukier zrobiłam z cukru pudru, likieru Frangelico i odrobiny bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej. Piekłam w kwadratowej formie (20x20) wyłożonej papierem na krzyż z wystającymi ponad brzegi końcami papieru, żeby można było łatwo wyjąć po upieczeniu.
źródło: https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-d...erigord-2075282