Ciasto orzechowo-karmelowe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dla wielbicieli słodkich ciast
icon_mrgreen.gif


Ciasto

4 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
150 g masła
3 jaja
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżka wody

Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25 x 40 cm.

Piec 20 min w 180 st.

Krem karmelowy

1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
200 g masła

Mleko gotować ok 3 godziny. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać karmel. Utrzeć.

Krem karmelowy wyłożyć na upieczony spód. Przykryć drugą częścią ciasta.

Masa orzechowa

1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
100 g masła
2 łyżki miodu

Masło roztopić w garnku z pozostałymi składnikami.
Masę orzechową wyłożyć na ciasto.

Piec ok 20 min w 180 st.

S6300738.JPG
 

Załączniki

  • S6300738.JPG
    S6300738.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy